ΦΑΡΜΑΚO

Σε ΦΕΚ η λίστα με τα ΜΥΣΥΦΑ με 330 και πλέον νέα σκευάσματα

Το χέρι βαθειά στην τσέπη αναμένεται να βάλουν για ακόμη μία φορά οι πολίτες, καθώς στο ΦΕΚ (αρθμ. Φύλου 1222 /14/5/2014) που κυκλοφόρησε για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα περιλαμβάνονται και νέα σκευάσματα τα οποία δεν καλύπτει η Κοινωνική Ασφάλιση.

Σε ΦΕΚ η λίστα με τα ΜΥΣΥΦΑ με 330 και πλέον νέα σκευάσματα

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ περιλαμβάνονται 1191 σκευάσματα, εκ των οποίων περισσότερα από 330 νέα. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα σκευάσματα αυτά μέχρι πρότινος περιλαμβάνονταν στην θετική λίστα, δηλαδή αποζημιώνονταν, ενώ τώρα τα περισσότερα δεν καλύπτονται από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν φτάνει δηλαδή που αυξάνεται διαρκώς η συμμετοχή των ασφαλισμένων, δεν φτάνει που αυξήθηκαν και πάλι οι τιμές στα πρωτότυπα, καθώς ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και εν λόγω σκευασμάτων, ένα ακόμη ράπισμα έρχεται να προστεθεί για τους πολίτες που ονομάζεται απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ.

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε πριν από δύο ημέρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές πολλών σκευασμάτων.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΦΣ, «το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης περί μείωσης των τιμών από την απελευθέρωση διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) καταρρίπτεται».

Και συνεχίζει ο ΠΦΣ:
Η ηγεσία του υπουργείου, για να δικαιολογήσει την υιοθέτηση των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με το πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου, είχε υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η απελευθέρωση του καναλιού πώλησής τους θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί φώναζαν ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό αγαθό και ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για «συντεχνιακές» θέσεις.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΦΣ, το «περιβόητο πολυνομοσχέδιο», μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του, «αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμως αυτά που υπόσχονταν το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ακριβώς το αντίθετα».

«Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνον από τα φαρμακεία», καθώς παρατηρείται ήδη αύξηση στις τιμές γνωστών φαρμάκων πολυεθνικών, με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας.
Με τους φόβους και τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ο κλάδος να επιβεβαιώνονται, «ελπίζουμε να μην θεωρηθεί και πάλι υπεύθυνο το... καρτέλ των φαρμακοποιών για τις αυξήσεις στις τιμές», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.