ΦΑΡΜΑΚO

Σε ισχύ οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων

Στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ έχουν αναρτηθεί οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ισχύ οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων

Με το νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών τιμών, προσδοκούμε μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Υπενθυμίζεται ότι ασφαλιστική τιμή είναι η τιμή αποζημίωσης του κάθε φαρμάκου που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος σήμερα πληρώνει τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Μέχρι τώρα η ασφαλιστική τιμή υπολογιζόταν με βάση τις τιμές του 4 % των φαρμάκων μιας θεραπευτικής κατηγορίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού η ασφαλιστική τιμή θα υπολογίζεται από τον μέσο όρο των φαρμάκων που αποτελούν το 20 τοις εκατό των πωλήσεων στην κατηγορία τους.

Στόχος είναι ο ασφαλισμένος να βρίσκει φθηνότερα φάρμακα, και φυσικά γενόσημα με μηδενική συμμετοχή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας την πολύ χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων που έχει η χώρα μας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τον στόχο της κατανάλωσης γενοσήμων απο το 20 τοις εκατό στο 60 τοις εκατό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στη νέα αναθεωρημένη λίστα περιλαμβάνονται 300 νέα καινοτόμα φάρμακα on patent (ανάμεσά τους 30 – 40 νέες δραστικές ουσίες) τα οποία κυκλοφορούν σε δέκα χώρες της Ευρώπης. Τα 300 νέα αυτά φάρμακα περιλαμβάνονται πλέον στην θετική λίστα, που σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται.