ΦΑΡΜΑΚO

Εντός της εβδομάδας οι νέες τιμές για τα φάρμακα - καμμία αύξηση δεν δέχθηκε η Επιτροπή Τιμών από τις εταιρείες

Εντός της εβδομάδας (το πιο πιθανό την Παρασκευή) όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να δημοσιευθεί το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα το οποίο για την βιομηχανία θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, για τις φαρμακαποθήκες από τις 25 Αυγούστου και για τον καταναλωτή (δηλαδή για τα ιδιωτικά φαρμακεία) από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εντός της εβδομάδας οι νέες τιμές για τα φάρμακα - καμμία αύξηση δεν δέχθηκε η Επιτροπή Τιμών από τις εταιρείες

Αυτό έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Τρίτης, μετά την δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας (η πρώτη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 31 Ιουλίου), κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από την πλευρά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

Τα μέλη της Επιτροπής, όπως έγραψε επανειλημμένως το onMed, δεν δέχθηκαν καμία αίτηση για αύξηση των τιμών από την πλευρά των επιχειρήσεων, ακόμη και για λάθη τα οποία ήταν πράγματι εξόφθαλμα, με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση. Να σημειωθεί, ότι οι ενστάσεις που είχαν υποβάλλει οι επιχειρήσεις, αφορούσαν συνολικά 420 κωδικούς φαρμάκων. Η Επιτροπή Τιμών φαρμάκων, συναίνεσε για ορισμένες διορθώσεις αλλά σε καμία περίπτωση για αυξήσεις.

Από την συγκεκριμένη ανατιμολόγηση, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως (20 εκατ. ευρώ για το τελευταίο 4μηνο του 2014) ενώ συνολικά από τα υπόλοιπα μέτρα (πλαφόν, clawback κλπ) η εξοικονόμηση θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ για το έτος.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: δεν αυξάνω, δεν αυξάνω λέει στις ενστάσεις των εταιρειών