ΦΑΡΜΑΚO

Τα 3 εκατ. των ανασφάλιστων, το μισό ευρώ νοσηλεία και ο προβληματισμός του ΣΦΕΕ

Το θέμα των ανασφάλιστων αποτελεί έναν μεγάλο αγκάθι όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι θέλουν να υποστηρίξουν και να βάλουν πλάτη για την ευαίσθητη αυτή ομάδα των συμπολιτών μας.

Τα 3 εκατ. των ανασφάλιστων, το μισό ευρώ νοσηλεία και ο προβληματισμός του ΣΦΕΕ

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών είχαν δηλώσει επί υπουργίας ακόμη Άδωνι Γεωργιάδη, ότι προτίθενται να δώσουν σκευάσματα στους ανασφάλιστους, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτή τότε, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε πει πως η δωρεά αυτού του τύπου ήταν ένα μάλον περίπλοκο ζήτημα.

Σήμερα το θέμα ανασφάλιστοι επανέρχεται δριμύτερο, με αφορμή την υπουργική απόφαση για την φαρμακευτική δαπάνη, η οποία είναι δραματική, όπως την χαρακτηρίζουν όχι μόνο οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αλλά και οι οικονομολόγοι της υγείας. Τα δύο δις ευρώ που αποφασίστηκε να είναι η φαρμακευτική δαπάνη για την τρέχουσα χρονιά και για το 2015, η οποία περιλαμβάνει ακόμη τους ανασφάλιστους, τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος, χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της υγείας «ως ένα επικίνδυνο νούμερο, το οποίο θα καταβαραθρώσει ακόμη περισσότερο την υγεία και την περίθαλψη των Ελλήνων, η οποία στα χρόνια του μνημονίου, διαλύθηκε».

Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι αυξάνονται, και σύμφωνα με τελευταίες ασφαλείς εκτιμήσεις, το νούμερο αγγίζει τα 3 εκατ. ανθρώπους. Βέβαια στα 3 εκατ. περιλαμβάνονται τόσο οι ανασφάλιστοι, όσο και πολίτες, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα στο σημείο αυτό, είναι πόσοι από τους ανασφάλιστους είναι ασθενείς, ώστε να γνωρίζει με σαφήνεια ο ΕΟΠΥΥ, τι δαπάνη θα πρέπει να δαπανήσει.

Το ζήτημα λαμβάνει όμως ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, εάν δει κανείς την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, αναφορικά με την νοσοκομειακή περίθαλψη των οικονομικά αδυνάτων και όσων πολιτών εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3867/2010. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το υπουργείο Υγείας, εγκρίνει ποσό ύψους 1,350 εκατ. ευρώ για την νοσηλεία των ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων. Δεν ξέρουμε εάν είναι για γέλια, ή για κλάματα το ποσό αυτό, διότι εάν διαιρέσουμε το 1,350 εκατ. ευρώ με τα 2,6 εκατ. ανασφάλιστους (σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη), τότε αυτό σημαίνει μισό ευρώ περίθαλψη για τον καθένα οικονομικά αδύναμο πολίτη.

Η κρισιμότητα της κατάστασης τόσο με τους ανασφάλιστους, όσο και με την καθισμένη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τα τεράστια χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις (clawback, rebate κλπ) είναι τέτοια, που στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα καταθέσει το πρόβλημα αλλά και τον προβληματισμό του εφ΄όλης της ύλης.

Διαβάστε ακόμη:

Οι νέες τιμές στα φάρμακα, η καθίζηση της δαπάνης & η βόμβα των ανασφάλιστων

Νέα θετική λίστα με λάθη & 300 φάρμακα που... «παρανομούν»