ΦΑΡΜΑΚO

Αριστ. Γύπαρης: Η Roche απαντά στις προκλήσεις με επένδυση στην καινοτομία

Η Roche ανταποκρίνεται στις οικονομικές προκλήσεις, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και επενδύοντας σταθερά στην καινοτομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κλινικές έρευνες, παρέμειναν στο επίκεντρο της Roche Hellas, ακόμα και τα «δύσκολα» χρόνια. Ειδικότερα, τo 2012 επενδύθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε 32 κλινικές μελέτες, το 2013 €3 εκατομμύρια ευρώ σε 31 κλινικές μελέτες, ενώ για την τρέχουσα χρονιά, η εταιρεία θα ανακοινώσει ακόμα υψηλότερους δείκτες.  Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων στο on med, ο κ. Αριστοτέλης Γύπαρης - Οικονομικός Διευθυντής της Roche Hellas.

Αριστ. Γύπαρης: Η Roche απαντά στις προκλήσεις με επένδυση στην καινοτομία

Σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο κ. Γύπαρης αναφέρεται ακόμη στην φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ ευρώ, στην ανάγκη για δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επένδυση στην καινοτομία, κάτι που θα είχε πολλαπλά οφέλη για το σύνολο του κλάδου όπως λέει, στα τιμωρητικά χαράτσια clawbakc και rebate που μπλοκάρουν την καινοτομία και την έρευνα, αλλά και στις δράσεις της εταιρείας σε θέματα Εταρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δράσεις που αποτυπώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Roche Hellas.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Ως στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής πολυεθνικής θα θέλαμε την άποψή σας για τον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα σήμερα.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το έδαφος στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα γόνιμο για την επιχειρηματική δράση στον κλάδο του φαρμάκου γενικότερα. Η οικονομική ύφεση και τα συνεπακόλουθα μέτρα που υιοθετήθηκαν προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες συμπίεσαν ιδιαίτερα τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, οδηγώντας σε αναζήτηση αποτελεσματικότερων τρόπων για τον περιορισμό εξόδων και την μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Άποψή μου είναι ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η ικανότητα εντοπισμού και αξιοποίησης των ευκαιριών. Στη Roche Hellas, θεωρούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πεδία τα οποία εάν αξιοποιηθούν μπορούν να έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον κλάδο, αλλά και ποιοτική βελτίωση για το σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επένδυση στην καινοτομία, κάτι που θα είχε πολλαπλά οφέλη για το σύνολο του κλάδου.

- Πώς ανταποκρίνεται η Roche Hellas στις προκλήσεις του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος;

Προτεραιότητα για τη Roche Hellas είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της, γεγονός που θα διασφαλίσει και στους ασθενείς την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες που η εταιρία αναπτύσσει. Kατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών 2010-2012 φροντίσαμε να περιορίσουμε τις απώλειες, γεγονός που μας επιτρέπει σήμερα να κινούμαστε αναπτυξιακά, αλλά και να υλοποιούμε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η Roche ανταποκρίνεται στις οικονομικές προκλήσεις, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και επενδύοντας σταθερά στην καινοτομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κλινικές έρευνες, παρέμειναν στο επίκεντρο της Roche Hellas, ακόμα και τα «δύσκολα» χρόνια. To 2012 επενδύθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε 32 κλινικές μελέτες, το 2013 €3 εκατομμύρια ευρώ σε 31 κλινικές μελέτες. Για την τρέχουσα χρονιά, πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμα υψηλότερους δείκτες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας μας για τη συνεχή επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη στη χώρα μας.

- Ο στόχος των 2 δις. ευρώ που έχει οριστεί από την κυβέρνηση για τη φαρμακευτική δαπάνη δέχεται από πολλές πλευρές κριτική. Ποια είναι η άποψή σας;

Η συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης πλήττει τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, το σύνολο των οριζοντίων μέτρων που υιοθετούνται, μεταξύ αυτών το clawback και το rebate συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος που «τιμωρεί» την επένδυση στην καινοτομία και στην έρευνα, με όλες τις συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο. Η άποψή μας είναι ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας με καλύτερη και αποδοτικότερη κατανομή των πόρων, αλλά και παράλληλη επένδυση σε καινοτόμα πεδία, τα οποία μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τη δημόσια υγεία και το σύνολο της οικονομικής αλυσίδας. Ωστόσο, στο επίκεντρο της στρατηγικής της πολιτείας θα πρέπει πάντα να είναι ο ασθενής και η διασφάλιση της πρόσβασής του σε καινοτόμα φάρμακα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης.

- Πόσο σημαντική είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την εταιρεία σας και ποιες ήταν οι σημαντικότερες δράσεις για το 2014;

Είναι αλήθεια ότι οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν μεταφράζονται σε οικονομικά μεγέθη. Ωστόσο, στη Roche Hellas θεωρούμε ότι η υλοποίηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ειδικότερα, το 2014 η εταιρεία έθεσε την ανάδειξη του κοινωνικού της προσώπου στο επίκεντρο της στρατηγικής της, επιθυμώντας να συμβάλει από πλευράς της στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών», μέσω του οποίου προσφέρουμε φάρμακα συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, συνιστά μια σημαντική πρωτοβουλία της Roche για την υποστήριξη συμπολιτών μας που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Επιπλέον, υλοποιούμε σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής», καλύπτοντας για δύο έτη (2014 & 2015) τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών οικογενειών με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 200.000 ευρώ. Μεγάλη επιβράβευση της έμφασης που η εταιρεία δίνει στην δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος αποτέλεσε και η για δεύτερη συνεχή χρονιά ανάδειξη της εταιρείας στα Best Workplaces, που επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι η υπεροχή της Roche σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από τους ίδιους τους ανθρώπους της. Τέλος, συνεχίζουμε και για το 2014 την πρωτοβουλία Management Trainee Program μέσω της οποίας έχουμε κοντά μας 10 νέους πτυχιούχους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έμμισθη επαγγελματική εξειδίκευση σε μια πολυεθνική εταιρεία με πρότυπο εργασιακό περιβάλλον, πραγματοποιώντας τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους.

Διαβάστε ακόμη:

Roche: Η πιο βιώσιμη εταιρεία στην υγεία, σύμφωνα με τον δείκτη Dow Jones

Roche Hellas: Αργυρό βραβείο για την απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού