ΦΑΡΜΑΚO

«Δώστε στατίνες σε όλους τους διαβητικούς»

Σύμφωνα με τις νέες, επικαιροποιημένες οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA), θα πρέπει να χορηγούνται συστηματικά στατίνες σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

«Δώστε στατίνες σε όλους τους διαβητικούς»

Η ADA ζητά να λαμβάνουν σχεδόν όλοι οι διαβητικοί τα φάρμακα αυτά, τα οποία χορηγούνται παραδοσιακά για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της χοληστερόλης. Στόχος της νέας οδηγίας είναι να προληφθούν τα περιστατικά καρδιοπάθειας σε διαβητικούς.

Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας συμβαδίζουν με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (AHA), οι οποίες υποδεικνύουν ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, θα πρέπει να λαμβάνουν είτε μικρή είτε μεγαλύτερη δόση στατινών.

Η ADA επισημαίνει ότι οι στατίνες δεν είναι ίσως απαραίτητες για τους νεαρότερης ηλικίας διαβητικούς που δεν αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας ή για πολύ ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και αναμένεται να μη φτάσουν το μέσο προσδόκιμο ζωής.

Η νέα οδηγία για τη λήψη στατινών από διαβητικούς βασίστηκε στο γεγονός ότι η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τους ασθενείς με διαβήτη.

Η ADA συνιστά μέτρια δόση στατινών για διαβητικούς κάτω 40 ετών ή για διαβητικούς 40-75 ετών στους οποίους δεν εντοπίζονται άλλοι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας.

Μεγαλύτερη δόση στατινών θα πρέπει να χορηγείται σε καρδιοπαθείς διαβητικούς και σε διαβητικούς 40-75 ετών στους οποίους εντοπίζονται και άλλοι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας.

Οι νέες κατευθυντήριες της ADA πρόκειται να δημοσιευθούν σε παράτημα του τεύχους Ιανουαρίου της επιθεώρησης Diabetes Care.