ΦΑΡΜΑΚO

Κραυγή της ΠΕΦ: Σταματήστε να μειώνετε τις τιμές στα φάρμακα, υπάρχουν & άλλοι τρόποι εξορθολογισμού

Έντονος είναι ο προβληματισμός των υγειονομικών φορέων για την χρονιά που μόλις μπήκε και ειδικότερα, για το τι πολιτική θα επικρατήσει στον τομέα του φαρμάκου μετά τις εκλογές. 

Κραυγή της ΠΕΦ: Σταματήστε να μειώνετε τις τιμές στα φάρμακα, υπάρχουν & άλλοι τρόποι εξορθολογισμού

Βεβαίως τα πράγματα είναι θεσμοθετημένα – η δαπάνη και για το 2015 έχει κλειδώσει στα 2 δις ευρώ η οποία περιλαμβάνει και τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια- ωστόσο το μέλημα όλων των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας είναι να μην πιεστούν ακόμη περισσότερο οι τιμές και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στις τράπεζες και επομένως στις επιχειρήσεις- ειδικά στις ελληνικές, οι οποίες με ίδια κεφάλαια προγραμματίζουν τις επενδύσεις και την εξωστρέφειά τους.

Τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2015, ενώ όλος ο κλάδος – όπως και οι φαρμακοποιοί- ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξει το σοβαρό ενδεχόμενο, να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στα φάρμακα, μέτρο το οποίο θα αποδειχθεί δραματικό για την βιομηχανία, τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς.

Την πολιτική των διαρκών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, έχει στηλιτεύσει πολλές φορές ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάντα τρόποι να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες δεν γίνονται.

Στο θέμα αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασίλης Πενταφράγκας κατά την διάρκεια του πρόσφατου 10ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ, στο οποίο μάλιστα παρών ήταν και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πενταφράγκας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μπορεί να πραγματοποιήσει μία σειρά παρεμβάσεων, αποτελεσματικών για τους ασθενείς και την οικονομία, χωρίς να παρέμβει καθόλου στις τιμές. Διότι η στοχοποίηση καθαρά και μόνο στο κομμάτι των τιμών, όπως τόνισε, βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Τα μέτρα είναι λάθος και ο καμβάς, σάπιος, τόνισε με νόημα ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με αυτήν την λογική, προσπαθεί να αλλάξει την υφή των χρωμάτων του πίνακα.

Μάλιστα ο κ. Πενταφράγκας, αναφέρθηκε σε μελέτη του IMS που πραγματοποιήθηκε σε 155 χώρες σε όλον τον κόσμο, όπου μέσα από την ορθολογική και σωστή χρήση των φαρμάκων, μπορούν να εξοικονομηθούν δαπάνες κατά 8%. Αυτό το 8% για την Ελλάδα θα σήμαινε περίπου 1 δις ευρώ, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για εξορθολογισμό των δαπανών. Ειδικότερα, η μελέτη αυτή, κατέδειξε ότι η ορθολογική και σωστή χρήση των φαρμάκων, μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε καλύτερη συμμόρφωση σε θεραπείες κατά 57%, σε έγκαιρη χρήση των θεραπειών κατά 13%, σε σωστή χρήση αντιβιοτικών κατά 11%, σε ορθή χρήση γενοσήμων κατά 6%.

Επομένως, η στοχοποίηση μόνο στο θέμα των τιμών, οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και δεν βλάπτει μόνο τους ασθενείς αλλά και την ίδια την βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τελικά την οικονομία. Ας ελπίσουμε η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, να φέρει ισορροπία στον χώρο της υγείας και μία πραγματική ανάπτυξη, όπως την ονειρεύεται ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Έτσι θα ανασάνουμε το 2015: Οι ευχές του υγειονομικού και φαρμακευτικού κλάδου για το νέο έτος

Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός