ΦΑΡΜΑΚO

Πόσο θα πείσουν άραγε σήμερα τον απαιτητικό κ. Λουράντο τα πολιτικά κόμματα;

Το δικό τους αγώνα... εκλογικού δρόμου θα δώσουν σήμερα απέναντι σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό, αυτό των φαρμακοποιών, οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, σε μια εκδήλωση που οργανώνει ο ΠΦΣ στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου, με θέμα «Φάρμακο και Υγεία. Η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές».

Πόσο θα πείσουν άραγε σήμερα τον απαιτητικό κ. Λουράντο τα πολιτικά κόμματα;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και δεν γνωρίζουμε εάν θα πείσουν το απαιτητικό αυτό κοινό, θα κάνουν πάντως ό,τι περνάει από το χέρι τους, τουλάχιστον για να το κατακτήσουν.

Διότι οι πολιτικοί μας ταγοί και οι εκπρόσωποι αυτών, μόλις 11 ημέρες πριν τις εκλογές, γνωρίζουν καλά ότι οι φαρμακοποιοί αποτελούν έναν κλάδο που στοχεύει στην καρδιά της κοινωνίας και ο οποίος επηρεάζει πλήθος κόσμου. Επιπλέον, εκτός από τον κοινωνικό του ρόλο, ο κλάδος αποτελεί αβασάνιστα το βασικό και κυρίαρχο σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία διαλύθηκε στα χρόνια του Μνημονίου, μαζί με τη νοσοκομειακή και τη φαρμακευτική περίθαλψη. Επομένως, εάν υπάρχει ένας κλάδος ο ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί και να υπάρξει στροφή 180 μοιρών, αυτός είναι ο κλάδος των φαρμακοποιών. Και αυτό το γνωρίζουν καλά όλα τα πολιτικά κόμματα που αναμένεται να δώσουν σήμερα το απόγευμα το "παρων" στην συμβολική αυτή εκδήλωση του ΠΦΣ.

Φυσικά, οι υποσχέσεις και η παροχολογία από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή –άλλωστε στον πόλεμο και στον έρωτα, όπως λένε οι Βρετανοί, όλα επιτρέπονται– και οι εκλογές αυτές μυρίζουν έντονα μπαρούτι!

Όμως οι φαρμακοποιοί δεν μασάνε επί το λαϊκότερον! Και το έχουν αποδείξει πολλές φορές. Η τελευταία δε ήταν και η χαριστική βολή στο σύστημα, καθώς στις Ευρωεκλογές του καλοκαιριού ο κλάδος στοχοποίησε όλα τα πρόσωπα που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα κρίσιμα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης και τους τακτοποίησε για τα καλά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απρόβλεπτος πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος αναμένεται να αναφερθεί ενδελεχώς στα πρόσωπα που πέρασαν από την Υγεία στα χρόνια της ξένης κηδεμονίας, μετρώντας ένα προς ένα τα βήματα και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Και φυσικά το πιο πιθανό, όπως έγινε άλλωστε και το καλοκαίρι, είναι ο πρόεδρος του ΠΦΣ να ζητήσει από τους συναδέλφους του να... μαυρίσουν τα πρόσωπα αυτά και στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Και εάν ρωτάτε κατά πόσο οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί θα τον ακούσουν, η απάντηση είναι πέρα για πέρα προφανής!

Όπως προφανής, άλλωστε, είναι και η διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου, τα οποία αποτελούν την κορυφή της ατζέντας στην νέα μεταμνημόνιο εποχή. Δηλαδή, ένα ωράριο δίκαιο και ξεκάθαρο που να μη δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, μια φαρμακευτική δαπάνη που να μην δημιουργεί ανθρωπιστικά προβλήματα και θέματα δημόσιας υγείας, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ με στόχο όλα τα φάρμακα να διατίθενται από τα φαρμακεία, επάρκεια φαρμάκων και ένα σταθερό πλαίσιο που να προστατεύει αφενός του πολίτες και αφετέρου τους ίδιους τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία τους. Άλλωστε, όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, έτσι και οι φαρμακοποιοί, μετρούν τις πληγές τους μία προς μία, καθώς είδαν τα προηγούμενα χρόνια, να διαλύονται –συνεπεία της ύφεσης– περιουσίες και σταθερές ετών.

Όπως αναφέρει εύγλωττα στη σημερινή του πρόσκληση ο ΠΦΣ, "Οι επιλογές των άκριτων μνημονιακών περικοπών έχουν οδηγήσει στο σημείο μηδέν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στην Υγεία".

Διαβάστε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί περνούν στην αντεπίθεση: Από τις περικοπές, στις παροχές

Οι φαρμακοποιοί σέρνουν και τον προεκλογικό «χορό»

Οι παρενέργειες των εκλογών: Καθυστερεί η θετική λίστα στα φάρμακα

Έτσι κύλησε το 2014 για τους φαρμακοποιούς: Καρέ καρέ όλες οι εξελίξεις του κλάδου