ΦΑΡΜΑΚO

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το bypass

Εκτός από τη μείωση της κακής χοληστερόλης, οι στατίνες μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου τις εβδομάδες και τους μήνες μετά από επέμβαση καρδιακού bypass.

 

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το bypass

Αυτό προκύπτει από έρευνα που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο Euroanaesthesia, στο Βερολίνο.

Μάλιστα, η σιμβαστατίνη σχετίστηκε με 65%-74% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από στεφανιαίο bypass.

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) διενεργείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρή απόφραξη ή στένωση αρτηριών με στόχο να αλλάξει τη ροή του αίματος παρακάμπτοντας τα προβληματικά σημεία.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Σαντερς, συνεργάστηκε με βρετανούς ειδικούς και διαπίστωσαν ότι το 85% των ασθενών που είχαν περιλαμβάνονταν στο δείγμα και υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση έπαιρναν επίσης στατίνη πριν το χειρουργείο.

Το δείγμα απαρτιζόταν από 16.000 βρετανούς καρδιολογικούς ασθενείς. Όλοι ήταν τουλάχιστον 40 ετών όταν υποβλήθηκαν σε bypass και οι ερευνητές αξιολόγησαν το αποτέλεσμα στον ένα και τους έξι μήνες μετά την επέμβαση.

Εκτός από τις στατίνες, πολλοί ασθενείς έπαιρναν και διάφορα άλλα καρδιολογικά φάρμακα πριν το bypass. Για παράδειγμα, τα τρία τέταρτα έπαιρναν β-αναστολείς, πάνω από το 60% έπαιρνε αναστολείς του μετατρεπεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και σχεδόν το 45% αναστολείς διαύλου ασβεστίου.

Ωστόσο, μετά από πέντε στατιστικές αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο οι στατίνες σχετίζονταν με σημαντικό προστατευτικό όφελος, δηλαδή μείωση του μετεγχειρητικού κινδύνου θανάτου.

Το όφελος ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό των ασθενών.

Η σιμβαστατίνη σχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση του μετεγχειρητικού κινδύνου θανάτου, περίπου 77%.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα ώστε να δουν αν και άλλες στατίνες έχουν παρόμοια οφέλη.

Διαβάστε επίσης:

Οι στατίνες τριπλασιάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης όσων έπαθαν εγκεφαλικό

Οι στατίνες μπορεί να αντιστρέψουν τις μαθησιακές δυσκολίες

Οι στατίνες σύμμαχος ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας