ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση για το φάρμακο: Η αγορά άντεξε - Ο Λουράντος ζητά πάγωμα των παράλληλων εξαγωγών

Να πάψουν οι παράλληλες εξαγωγές, όσο διάστημα έχουμε στην χώρα μας την τραπεζική αργία, μέσω των capital controls, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά ζήτησε από τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος κατά την διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης με όλους τους φορείς του φαρμάκου την Παρασκευή.

Συνάντηση για το φάρμακο: Η αγορά άντεξε - Ο Λουράντος ζητά πάγωμα των παράλληλων εξαγωγών

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Λουράντος επιπλέον, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να ελέγχονται όλα τα σκευάσματα που φεύγουν από τις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να γίνει σαφές εάν κατευθύνονται στα φαρμακεία, ή στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει στο onMed ότι πράγματι γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους φορείς να διατηρηθεί η επάρκεια στην αγορά, ωστόσο εκτιμά ότι κάποιες ελλείψεις έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να γίνονται εμφανείς.

Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι συμφωνούν με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι η αγορά άντεξε τις δύο αυτές δύσκολες εβδομάδες, της τραπεζικής αργίας και οι πολίτες έδειξαν ψυχραιμία και σύνεση.

Η άποψη που επικράτησε πάντως από όλους τους θεσμικούς φορείς (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ, ΙΣΑ, ΕΟΠΥΥ) είναι ότι η ομαλή διακίνηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια των φαρμάκων, αποτελεί το μείζον ζήτημα και το κλειδί το δύσκολο αυτό διάστημα. Παράλληλα, πράγματι ο ΕΟΦ μπορεί το κρίσιμο αυτό διάστημα, να ελέγχει πόσα φάρμακα κατευθύνονται στα φαρμακεία και πόσα από αυτά είναι μοναδικά και αναντικατάστατα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι όπως τόνισε η διοίκηση του ΕΟΦ, μία εβδομάδα πριν το Δημοψήφισμα, οι εξαγωγές των φαρμάκων, ανήλθαν σε 776 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Το φάρμακο στα χρόνια του capital control: Ανάγκη για σύμπνοια και αγαστή συνεργασία από όλους τους φορείς