ΦΑΡΜΑΚO

Ιδιοκτησιακό και πληρωμές ΕΟΠΥΥ στην ατζέντα του σημερινού ΔΣ των φαρμακοποιών

Σπάνε την θερινή ραστώνη τους οι φαρμακοποιοί και στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιούν Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προκειμένου να εξετάσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο.

Ιδιοκτησιακό και πληρωμές ΕΟΠΥΥ στην ατζέντα του σημερινού ΔΣ των φαρμακοποιών

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το ιδιοκτησιακό αποτελεί κομβικό σημείο ενδιαφέροντος για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι εξακολουθούν και δίνουν τον αγώνα τους, παρά το γεγονός, ότι την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο στην Βουλή που σηματοδότησε το Τρίτο Μνημόνιο, το μέτρο της παραχώρησης των φαρμακείων σε επιχειρηματίες δεν πέρασε και το 51% της ιδιοκτησίας παραμένει στους φαρμακοποιούς τελικά, κατά το γερμανικό μοντέλο, μέτρο το οποίο πρότεινε στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος.

Βεβαίως οι Θεσμοί πιέζουν για άνοιγμα του επαγγέλματος και οι φαρμακοποιοί θα επιχειρήσουν για ακόμη μία φορά, να το παλέψουν προκειμένου να διασώσουν το επάγγελμα και τα κεκτημένα τους. Φυσικά ένας μεγάλος σύμμαχο ςαυτή την στιγμή των φαρμακοποιούν - εκτός από κάποια μέλη της κυβέρνησης όπως υπουργοί Υγείας και Οικονομικών κ.κ. Κουρουμπλής και Τσακαλώτος αλλά και ο γ.γ. κ. Σπύρος Σαγιάς- αποτελεί παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, η οποία στηρίζει το επάγγελμα έχοντας αποφανθεί, πως θα πρέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πλεοψηφικά, να ανήκει σε φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες. Ειδικότερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεών του, έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων

Αλλά και το θέμα με την καθυστέρηση των πληρωμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ απασχολεί εντονότατα τον κλάδο, καθώς ο Οργανισμός έχει πληρώσει μόνο τα μισά χρήματα του Απριλίου (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και απομένουν άλλα τόσα για την εξόφληση. Υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή από τις 10 Ιουλίου τονίζουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαμρκευτικού Συλλόγου οι οποίοι θα εξετάσουν και αυτό το θέμα την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται η υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών - Το 51% τελικά στα χέρια τους

Στα χέρια των φαρμακοποιών τελικά, το 51% των φαρμακείων - Γόνιμος ο προσωπικός αγώνας του Κων. Λουράντου

Λουράντος για ιδιοκτησιακό: Στην αναμπουμπούλα ο... λύκος χαίρεται