ΦΑΡΜΑΚO

Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία - Οροθετικοί στο Λαϊκό χωρίς θεραπεία επί 3 εβδομάδες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται εδώ και καιρό τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν στεγνώσει στην κυριολεξία από φάρμακα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα το θέμα αυτό, επιβεβαιώνουν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι διοικητές των νοσηλευτηρίων. 

Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία - Οροθετικοί στο Λαϊκό χωρίς θεραπεία επί 3 εβδομάδες

Φαίνεται δε, ότι ακόμη και η αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ), που ενέκρινε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μόλις πριν δύο ημέρες, δεν είναι ικανή, να ανασχέσει την δυσχερή αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διοικητής Ιωάννης Πατσόγιαννης, το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Ωστόσο, ενώ περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε χθες μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς. Στην περίπτωση του HIV οι γιατροί λένε ότι εάν διακοπεί η αγωγή, το φάρμακο καίγεται και είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή. Υπάρχει η λύση να πάρω φάρμακα με δελτίο αποστολής, χωρίς να δώσω χρήματα, αλλά είναι κάτι παράνομο. Ζήτησα από το υπουργείο γραπτή εντολή ώστε να μου δώσουν το ελεύθερο να το κάνω», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο κ. Πατσόγιαννης, ο οποίος τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα των ελλείψεων.

Οι ασθενείς με HIV έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας που προωθούν μέσω των σόσιαλ μίντια το γολγοθά που βιώνουν.

Σε οριακό σημείο είναι και ο Ευαγγελισμός που ζει το «μαρτύριο της σταγόνας». Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι είχαν εκπέμψει sos καθώς το νοσοκομείο κινδύνευε να στερέψει από φάρμακα μέσα στον Δεκέμβριο. Με εσωτερική κατανομή κονδυλίων κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία βέβαια αρκούν για ύψιστες ανάγκες. Ειδικά για τα αντιρετροϊκά φάρμακα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού όπως λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, «οι ανάγκες αφορούν σε 150 κομμάτια και αυτή τη στιγμή μπορούμε να διαθέσουμε μόλις δέκα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε ακόμη:

Το υπ. Υγείας αυξάνει τα όρια δαπανών στο ΕΣΥ, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων

Συναγερμός στον Ευαγγελισμό: Στεγνώνει από φάρμακα το νοσοκομείο