ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση Ξανθού - Φαρμακοποιών: Τσάι, συμπάθεια και... λύσεις μέσα από την οδό του Μνημονίου

Περισσότερο τσάι και συμπάθεια, και λιγότερο ειδήσεις και λύσεις είχε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ φαρμακοποιών και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Συνάντηση Ξανθού - Φαρμακοποιών: Τσάι, συμπάθεια και... λύσεις μέσα από την οδό του Μνημονίου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό άκουσε με προσοχή όλα τα αιτήματα του κλάδου των φαρμακοποιών, ωστόσο δεν πήρε θέση για κάποιο και φυσικά δεν έδωσε λύση.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ κατέθεσαν στον υπουργό τα ζητήματα που τους απασχολούν με πρώτο και καλύτερο αυτό του ωραρίου, το οποίο έχει διαλύσει τον θεσμό των εφημεριών. Συγκεκριμένα, το ελεύθερο και χαοτικό- όπως το χαρακτήρισαν οι φαρμακοποιοί- ωράριο που εφαρμόζεται σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα να έχει χτυπήσει την καρδιά των εφημεριών, που πολύ απλά σημαίνει, ότι ο πολίτης όταν έχει ανάγκη δεν θα βρει το φάρμακό του. Μάλιστα εκπρόσωποι του κλάδου, τονίζουν ότι το διευρυμένο ωράριο λειτουργεί περισσότερο για να εξυπηρετούνται τα ...καλλυντικά.

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε, ότι αναμένει πρόταση συγκεκριμένη των φαρμακοποιών για το ωράριο, η οποία ωστόσο να μπορεί να συμβαδίζει με το Μνημόνιο προκειμένου να στηρίξει τις εφημερίες.

Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν οι φαρμακοποιοί είναι η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, η οποία μπορεί πράγματι να αυξηθεί και να φθάσει σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν κουβεντιάστηκε καθόλου, ενώ εδώ να θυμίσουμε, ότι στις αρχές Νοεμβρίου, κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, οι αιτήσεις ακυρώσεως καθώς επίσης και οι σχετικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως είχαν δεσμευθεί οι φαρμακοποιοί στο ψήφισμα που εξέδωσαν στην Γενική τους Συνέλευση. Η ΚΥΑ, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεν μπορεί να «περπατήσει», καθώς αλλάζει πλήρως και απορρυθμίζει το μέχρι σήμερα ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων προς όφελος των μονοπωλίων.

Οι αδειοδοτήσεις των φαρμακείων, αποτελούν ένα ακόμη αγκάθι για τον κλάδο, καθώς σύμφωνα με το καθεστώς που επικρατεί για τους Καλλικρατικούς Δήμους, πολλοί φαρμακοποιοί επιλέγουν να μεταφερθούν σε μεγάλα εμπορικά σημεία, με αποτέλεσμα να ερημώνονται μικρότερες και υποβαθμισμένες περιοχές, χωριά νησιά κλπ.

Η ένταξη των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μία τακτική ροή την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, τέθηκαν τέλος στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα παρά το γεγονός, πως πολλοί πιστεύουν ότι οι φαρμακοποιοί πληρώνονται πολύ πιο άμεσα από άλλους παρόχους υγείας, στην πραγματικότητα άλλοι πάροχοι (όπως Διαγνωστικά Κέντρα, ή Πολυιατρεία) πληρώνονται νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί πληρώνονται κάθε 90 ή 100 περίπου ημέρες, ενώ οι συμβάσεις τους αναφέρουν πως πρέπει να πληρώνονται κάθε 60 ημέρες.

Αναφορικά με το ΓΕΜΗ, την υποχρέωση δηλαδή εγγραφής των φαρμακοποιών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο όπως προκύπτει από σχετικό απαντητικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, παραδέχθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτικό για τους φαρμακοποιούς να είναι εγγεγραμμένοι, ωστόσο το προεδρείο του ΠΦΣ ανέφερε πως ο κλάδος θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Εφημερίες, ωράριο, ιδιοκτησιακό, στην σημερινή συνάντηση φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Αντίθετος ο ΠΦΣ στη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα

Η Γ.Γ. Βιομηχανίας παραγγέλνει μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Και οι φαρμακοποιοί έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο