ΦΑΡΜΑΚO

Προκαταρκτική έρευνα για τις ελλείψεις φαρμάκων, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά τις καταγγελίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ελλείψεις σε 28 φάρμακα.

Προκαταρκτική έρευνα για τις ελλείψεις φαρμάκων, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Η έρευνα διετάχθη μετά από εξώδικο που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος το πρωί της Δευτέρας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα αλλά και η τυχόν ποινική ευθύνη φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λουράντος συνοδευόμενος από τους νομικούς συμβούλους του ΠΦΣ κ. Ηλία Δημητρέλλο και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κυρία Σοφία Αγγέλου, προσήλθε το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία έχει ήδη την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις ελλείψεις φαρμάκων μετά από τις καταγγελίες των Φαρμακοποιών. Ο κ. Λουράντος εξερχόμενος του Αρείου Πάγου μετά από συνάντηση 45 λεπτών , δήλωσε τα εξής :

«Μέρα με τη μέρα οι ελλείψεις στα φάρμακα πολλαπλασιάζονται. Μετά από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις ελλείψεις. Ήρθα εδώ και την ενημέρωσα με στοιχεία. Θα φέρουμε και νέα στοιχεία, γιατί μας ζητήθηκε ένας πιο εμπεριστατωμένος φάκελος.

Ειδικά αυτήν την εποχή με τους πρόσφυγες αλλά και τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η κοινωνία η ανάγκη ύπαρξης όλων των φαρμάκων.
Αναφέραμε ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, εταιρείες και φαρμακαποθήκες που δεν εφοδιάζουν την αγορά και κάνουν εξαγωγές. Ζητούμε την παρέμβαση του ΕΟΦ. Πρέπει οι έλληνες ασθενείς να μπορούν να προμηθεύονται απρόσκοπτα τα φάρμακα τους και όχι να εξάγονται προκειμένου κάποιοι να πλουτίζουν θέτοντας σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία».

Να σημειωθεί, ότι η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε την παρασμένη Πέμπτη, στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, όπως αναφέρει.

Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του ΕΟΦ αρχικά είχε αμφισβητήσει την λίστα με τις ελλείψεις (τόσο των φαρμακοποιών, όσο και την λίστα που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές) αλλά τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι έτσι ήταν τα πράγματα και να λάβει θέση για τις ελλείψεις.

Αυτό που παρατηρεί κάποιος βλέποντας την λίστα με τις ελλείψεις, είναι πως τα περισσότερα φάρμακα είναι blockbuster (θεραπείες πρώτης γραμμής) και προέρχονται από πολυεθνικές εταιρείες. Στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα, μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή κατ' εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Διαβάστε ακόμη:

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Λουράντος, με τα στοιχεία για τις ελλείψεις φαρμάκων