ΦΑΡΜΑΚO

Μεγάλη μείωση στα γενόσημα και μόνο οι βιταμίνες από τα Σούπερ Μάρκετ

Στα δύο δις ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί η δαπάνη για το φάρμακο την επόμενη χρονιά από 2,37 δις ευρώ που είναι σήμερα, ενώ μετά από την συνάντηση Τρόικας και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στα γενόσημα θα υπάρξει γενναία μείωση τιμών και θα δοθούν κίνητρα στους γιατρούς. Στα Σούπερ Μάρκετ θα πωλούνται μόνο βιταίνες και συμπληρώματα.
Μεγάλη μείωση στα γενόσημα και μόνο οι βιταμίνες από τα Σούπερ Μάρκετ

Στα δύο δις ευρώαναμένεται να διαμορφωθεί η δαπάνη για το φάρμακο την επόμενη χρονιά από 2,37δις ευρώ που είναι σήμερα.

Όπως προέκυψε ειδικότερααπό την συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με την Τρόικα, αυτήν την εβδομάδα,η ηγεσία του υπουργείου θα δώσει στους δανειστές την σχετική μελέτη για το φάρμακο,προκειμένου να διαπιστωθεί πόση θα είναι ακριβώς η εξοικονόμηση, ενώ το σχετικόνομοσχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική, θα είναι έτοιμο σε δύο με τρειςεβδομάδες.

Αναλυτικά όπως έγινε γνωστό μετάτην συνάντηση, αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση των γενοσήμων (σεορισμένα θα φθάσει ακόμη και το 40%) ενώ θα εισαχθεί και το μέτρο της δυναμικήςτιμολόγησης των εν λόγω σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, τα γενόσημα φάρμακαθα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 τιμές ίσες με το 65% τωναντίστοιχων τιμών των off patent (σκευασμάτων που έχει λήξει η πατέντα τους),τα οποία θα λάβουν από την ίδια ημερομηνία επίσης, τιμές ίσες με τον μέσο όροτων τριών χαμηλοτέρων της Ε.Ε.

Όσον αφορά τη δυναμική τιμολόγησητων γενοσήμων, ο υπουργός, τόνισε ότικάθε γενόσημο φαρμακευτικό σκεύασμα θα μειώνει κατά 1% την τιμή του ανά 250.000πωλούμενα εμβαλάγια, και μάλιστα έως τα 5 εκατ. εμβαλάγια, οπότε η μείωση τηςτιμής του θα φθάνει το 20%.

Ο υπουργός επανέλαβεότι θα υπάρξουν πολλά κίνητρα για όσους γιατρούς συνταγογραφούν γενόσημα καιεφόσον δεν πιάνουν τον στόχο για συνταγογράφηση γενοσήμων κατά 60%, τότε θαπαύονται για έναν μήνα, ενώ μετά από τρεις ευκαιρίες, θα παύονται από το σύστημα.Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν γενόσημο κάτω από την τιμή αναφοράς θαπληρώνουν τη μισή συμμετοχή.

Σχετικάμε την συνταγογράφηση με την δραστική ουσία- παρά την επιμονή της Τρόικας- ηκυβέρνηση εξετάζει τον συνδιασμό δραστικής και της εμπορικής ουσίας.

Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα(ΜΗΣΥΦΑ), ο υπουργός ξεκαθάρισε, ότι δεν θα πωλείται ο μεγαλύτερος όγκος αυτώναπό τα Σούπερ Μάρκετ, αλλά μόνον όσα ο ΕΟΦ χαρακτηρίσει ως μη φάρμακα, όπωςβιταμίνες, ιχνοστοιχεία και συμπληρώματα διατροφής. Γενικότερα το εν λόγω μέτροθα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014.