ΦΑΡΜΑΚO

Πατούλης: Ο γιατρός διαχειρίζεται την ασθένεια, όχι οι λογιστές της υγείας

«Υπεύθυνος για τη διαχείριση του αρρώστου, της ασθένειας καιτης θεραπείας, δεν είναι οι λογιστές της υγείας που επιβάλλουν αντίστοιχεςνομοθετικές ρυθμίσεις: ο Επαΐων για τη ζωή του αρρώστου είναι μόνο ο θεράπωνιατρός», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης,σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που καλεί τους ασθενείς να αλλάξουν θεράποντα ιατρό,όταν αυτός τολμήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο.
Πατούλης: Ο γιατρός διαχειρίζεται την ασθένεια, όχι οι λογιστές της υγείας

«Υπεύθυνος για τη διαχείριση του αρρώστου, της ασθένειας καιτης θεραπείας, δεν είναι οι λογιστές της υγείας που επιβάλλουν αντίστοιχεςνομοθετικές ρυθμίσεις: ο Επαΐων για τη ζωή του αρρώστου είναι μόνο ο θεράπωνιατρός», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης,σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που καλεί τους ασθενείς να αλλάξουν θεράποντα ιατρό,όταν αυτός τολμήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ΓιώργοςΠατούλης ζητά από το Υπουργείο Υγείας, από την Τρόικα, «αλλά και απόοποιονδήποτε λογιστή των δανειστών μας, να σεβαστεί όχι μόνο τις ιατρικέςσπουδές και το λειτούργημα που ασκεί το Ιατρικό Σώμα, αλλά και τις επιλογέςευθύνης για τη ζωή των ασθενών που οριοθετεί η ιατρική πράξη που λέγεταιχορήγηση φαρμάκων όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

«Ζητούμε λοιπόν, αναφέρει ο κ. Γ. Πατούλης, από το ΥπουργείοΥγείας να ανακαλέσει τις απειλές εναντίων των γιατρών και να σταματήσει τηνλανθασμένη χειραγώγηση των ασθενών πολιτών, διότι αυτό όχι μόνο αντιστέκεταιστην ιατρική δεοντολογία και τη συνταγματική ελευθερία του ατόμου, αλλά μπορείνα παραπλανήσει τους πολίτες και να τους οδηγήσει σε αδιέξοδα, ψάχνοντας τον«καλό γιατρό που γράφει τα φθηνά φάρμακα».

Ο ΙΣΑ ζητά γι ακόμη μια φορά από το Υπουργείο Υγείας και τονΕΟΠΥΥ, να επιδώσουν στο Ιατρικό Σώμα, τη λίστα των φθηνών φαρμάκων που θααποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό θα αποζημιώνονται ταυπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επίσης, τονίζει ότι η συνταγογράφηση σημαίνει θεραπεία καιαποτελεί ιατρική πράξη, για την οποία μόνο ο γιατρός πρέπει και οφείλει να έχειτην ευθύνη. Υπενθυμίζουμε σε όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και σε όσους γνωρίζουνκαι δεν θέλουν να το παραδεχτούν ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται: ηθεραπεία δεν γίνεται στον πάγκο του φαρμακείου. Εκεί απλώς εκτελείται ησυνταγή. Η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η παρακολούθηση αυτής, η εκτίμησητης αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών και η τροποποίηση αυτήςαποτελούν εξ’ ολοκλήρου ευθύνη του γιατρού.



Δείτε εδώ τις δηλώσεις του προέδρου του ΙΣΑ στην εκπομπή enikos