ΦΑΡΜΑΚO

Οστεοαρθρίτιδα: Θεραπεία με νέο φάρμακο

Η συνήθηςθεραπεία που ακολουθείται για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνειαντιφλεγμονώδη παυσίπονα σε συνδυασμό με ενέσεις κορτιζόνης.
Οστεοαρθρίτιδα: Θεραπεία με νέο φάρμακο

Η συνήθηςθεραπεία που ακολουθείται για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνειαντιφλεγμονώδη παυσίπονα σε συνδυασμό με ενέσεις κορτιζόνης.








Έπειτα απόπιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό για την Έρευνα της Αρθρίτιδαςστο Ηνωμένο Βασίλειοκαι το Πανεπιστήμιο του Λιντς, διαπιστώθηκε ότι ένα φάρμακοπου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μειώνει σημαντικάτο οίδημα και τον πόνο και σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Παράλληλα, οι ασθενείςμπορούσαν να περπατούν χωρίς υποστηρικτικά βοηθήματα.







Η δραστική στηνοποία βασίζεται το φάρμακο ονομάζεται μεθοτρεξάτη . Πρόκειται για ένα φάρμακοπου χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και στο πλαίσιο χημειοθεραπείας.







Η ρευματοειδήςαρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση και η μεθοτρεξάτη βοηθά στην καταπολέμηση τηςφλεγμονής, περιορίζοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Περίπουοι μισοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν μεθοτρεξάτη για ναμειώσουν την επίδραση των συμπτωμάτων της νόσου.







Από την άλλη, ηοστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, στην οποία ο χόνδροςτης άρθρωσης σταδιακά καταστρέφεται. Και οι δύο παθήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τηφλεγμονή (με επακόλουθο πόνο, οίδημα και ακαμψία στην άρθρωση).







Η λογική στηνοποία βασίστηκε η πιλοτική μελέτη ήταν ότι η μεθοτρεξάτη είναι αποτελεσματικήενάντια στη φλεγμονή κι έτσι μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή και για τους ασθενείςμε οστεοαρθρίτιδα.







Η οστεοαρθρίτιδασυνήθως αντιμετωπίζεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και ένα πρόγραμμααπώλειας βάρους ώστε να υπάρχει καλύτερη υποστήριξη των αρθρώσεων. Από φαρμακευτικήςπλευράς, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και ενέσεις κορτιζόνης. Και πάλιόμως πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν έντονο πόνο και δυσκολίες στηνκαθημερινότητά τους.







«Υπήρχε μεγάληανάγκη να βρούμε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου», δηλώνει ο καθηγητήςΦίλιπ Κόναχαν από το Πανεπιστήμιο του Λιντς. Η πιλοτική μελέτη είχε στόχο νακαταδείξει εάν η μεθοτρεξάτη θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα.







Τα αποτελέσματαέδειξαν ότι το 37% των 30 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασανσημαντική βελτίωση (40%) όσον αφορά τον πόνο. Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι ηφλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην οστεοαρθρίτιδα, κάτι που δεν είχεαποσαφηνιστεί παλαιότερα.