ΦΑΡΜΑΚO

Χιλιάδες θάνατοι στην παραγωγό γενοσήμων Ινδία από Κλινικές Μελέτες

Πάνω από 2.500 πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους τατελευταία 7 χρόνια στην Ινδία, την μεγαλύτερη παραγωγό γενοσήμων στον κόσμο, μετά από μία σειρά κλινικών δοκιμών για 475 νέες χημικέςουσίες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ως φάρμακα σε καμία χώρα.

Χιλιάδες θάνατοι στην παραγωγό γενοσήμων Ινδία από Κλινικές Μελέτες

Πάνω από 2.500 πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους τατελευταία 7 χρόνια στην Ινδία, την μεγαλύτερη παραγωγό γενοσήμων στον κόσμο, μετά από μία σειρά κλινικών δοκιμών για 475 νέες χημικέςουσίες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ως φάρμακα σε καμία χώρα.

Το γεγονός αυτό, το οποίο μάλιστα καταγγέλει τουπουργείο Υγείας της χώρας, καταδεικνύει ολοφάνερα, τους ελλειπείς ελέγχους τηςΙνδίας σε όλη την διαδικασία παραγωγής φαρμάκων, αλλά και στην Κλινικές Μελέτες,στάδιο εξαιρετικά πολύπλοκο και σημαντικό που σηματοδοτεί την γέννηση ενός φαρμακευτικούσκευάσματος. Το θέμα αυτό, αναδεικνύει και μία ακόμη πλευρά του ζητήματος τωνκλινικών ερευνών, που είναι η ηθική και η νομική.Την ίδια ώρα όμως, στέλνει και σήμα συναγερμού σε όλες τις φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, καθώς η Ινδία προμηθεύει με γενόσημα σκευάσματα όλες σχεδόν τις διεθνείς αγορές.

Το υπουργείο υγείας κατέθεσε ένορκη κατάθεση στοΑνώτατο Δικαστήριο της χώρας, που σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν 80 θάνατοι πουοφείλονταν σε κλινικές δοκιμές τον Ιανουάριο του 2005 και τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με την οργάνωση για την Υγεία και ταΔικαιώματα Swasthya Adhikar Manch (SAM), μεταξύ του Ιουλίου 2012 και Αυγούστου2013, ακόμα 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η SAM, όπως αναφέρεται στο ygeianet.gr, καταγγέλλει πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από τιςκλινικές δοκιμές σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που αναφέρει ότι οι άνθρωποιπέθαναν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και όχι από τις κλινικές δοκιμές.

«Δεν ακολούθησαν κάποιο πρωτόκολλο, ούτε πραγματοποιήθηκαν νεκροψίες. Τότε πωςέφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα;», διερωτάται η Αμίλια Νίντχι που προέρχεται απότην οργάνωση SAM, στο Inter Press Service (IPS). Σημειώνεται ότι οι οικογένειεςδεν πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις, καθώς αποζημίωση καταβάλλεται μόνο στηνπερίπτωση που ο θάνατος προκληθεί από την κλινική δοκιμή.

Να σημειωθεί, ότι η Ινδία αποτελεί «κόμβο» για κλινικές δοκιμές φαρμάκων τατελευταία χρόνια, κυρίως από φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού και όπωςσημειώνεται το IPS οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται οι ανεξέλεγκτες. Έγγραφατης κυβέρνησης δείχνουν πως στο διάστημα μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2005 έως Ιουνίου2012, αναφέρθηκαν περίπου 11.972 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, εκτων οποίων οι 506 προκλήθηκαν από τις κλινικές δοκιμές. Τα στοιχεία προκάλεσαναντιδράσεις αναφορικά με το τρόπο που διεξάγονται οι κλινικές έρευνες.

Το υπουργείο Yγείας ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανησυχίες από ακτιβιστές καιδημιούργησε μια ομάδα εμπειρογνώμων αποτελούμενη από 6 μέλη, υπό τον αρμόδιαυπηρεσία ελέγχου φαρμάκων (CIDSCO). Η επιτροπή συνέστησε πως οι δοκιμέςαυτές πρέπει να γίνονται μόνο σε διαπιστευμένα κέντρα και ότι πρέπει να είναικρατικά αναγνωρίσιμη η επιτροπή δεοντολογίας του ινστιτούτου και ο βασικόςερευνητής των δοκιμών.

Όσο για το θέμα των αποζημιώσεων εξετάζεται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας. Τηπερίοδο 2010-2012 ο Γενικός Ελεγκτής ναρκωτικών είχε εγκρίνει 1.065 κλινικέςδοκιμές. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ακόμα και οιγιατροί εκμεταλλεύονται την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό και την έλλειψηευαισθητοποίησης ώστε να αρνηθούν τις αποζημιώσεις.

«Η αποζημίωση δεν χρειάζεται να καταβληθεί για τραυματισμό ή θάνατο που πολλέςφορές οφείλονται σε μη σχετικές αιτίες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θανάτου ήτραυματισμού ή αναπηρίας, η αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλλεται στους συμμετέχοντεςή στους νόμιμους κληρονόμους του», διευκρινίζει η έκθεση της επιτροπής. Ωστόσοτο ποσό της αποζημίωσης εξακολουθεί να τελεί υπό σκέψη. «Η έκθεση ασχολείται μετα ζητήματα που θέσαμε. Τώρα πρέπει να δούμε αν αυτές οι συστάσεις εφαρμόζονταισωστά», λέει στο Inter Press Service ο Σινμάι Μίσρα, συντονίστρια της οργάνωσηςSAM.

Παράλληλα η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επισημάνει τις παράνομες κλινικέςδοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2011 σε γυναίκες για ένα φάρμακο για τονκαρκίνο του μαστού. Ενδεικτικό είναι πως το 2006, σε έκθεση του οργανισμούWEMOS και του ερευνητικού οργανισμού SOMO, και οι δύο με έδρα το Άμστερνταμ,παρουσιάζονταν 22 περιπτώσεις ανήθικων κλινικών δοκιμών στον κόσμο. Οι οκτώ απόαυτές ήταν στην Ινδία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πάνω από τις μισές κλινικέςδοκιμές διεξάγονται από ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι υπόλοιπες απόεγχώριες και ερευνητικούς οργανισμούς.