ΦΑΡΜΑΚO

Στα σούπερ μάρκετ πλέον οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα

Ξεκινά η διάθεση των βιταμινών και των συμπληρωμάτωνδιατροφής και από τα σούπερ μάρκετ!
Στα σούπερ μάρκετ πλέον οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα

Ξεκινά η διάθεση των βιταμινών και των συμπληρωμάτωνδιατροφής και από τα σούπερ μάρκετ!

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (2855/Β’ ) η υπουργική απόφαση, με τηνοποία τα συμπληρώματα διατροφής επιτρέπεται να πωλούνται όχι μόνο από ταφαρμακεία αλλά και από τα σουπερ μάρκετ.

Στην απόφαση προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Η πώληση τωνσυμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τακαταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούντυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφήςεπιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροιτης νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως. Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής θαπρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκεςαποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τηθερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Ως "θρεπτικάσυστατικά" νοούνται οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία".


Ευκρινής σήμανση

Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτεροχώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής".

Τα προιόντα που επιτρέπεται να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετείναι προϊόντα που προορίζονται για τησυμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγέςθρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ.βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικάσυστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικέςουσίες κτλ.).

Οι συσκευασίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν κάψουλες,παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκιασκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιεςμορφές υγρών και κόνεων».

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του με το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης περί συμπληρωμάτων διατροφής, σημειώνοντας, ότι αναμέναμε όμως από τον Υπουργό Υγείας να προσδιορίσεικαι δεσμευτικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι με τον όρο συμπληρώματαδιατροφής θα επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση που θα έχουνεπιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως κατά την παράλληλη λήψη φαρμάκων από ανθρώπους βρίσκονται σε φαρμακευτικές θεραπείες.

Έγκαιρα ζητήσαμε η κυβερνητική δέσμευση απέναντι στην Τρόικακαι η υλοποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας να θεσμοθετηθεί σε βάση επιστημονικώνκριτηρίων που θα καθορισθούν από το Υπουργείο Υγείας , τον ΕΟΦ και τον ΠΦΣ», καταλήγει ο ΠΦΣ.