ΦΑΡΜΑΚO

Π. Κουρουμπλής: Τα δώρα της κυβέρνησης στις πολυεθνικές

Π. Κουρουμπλής: Τα δώρα της κυβέρνησης στις πολυεθνικές
Καταπέλτης για τα «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές, είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο onmed.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλή

Καταπέλτης για τα «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές, είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο onmed.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα φάρμακα.

Ο κ. Κουρουμπλής εξηγεί  τους λόγους , για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, καθώς όπως εξηγεί  τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε ελλείψεις φαρμάκων σε αυτή τη φάση, ενώ θα είναι αποτελέσουν βαρύ χτύπημα για τις ελληνικές  φαρμακευτικές εταιρείες.

--Με ποιο τρόπο υπερασπίζεται τις πολυεθνικές εταιρείες η κυβέρνηση, όπως καταγγείλατε;


Η πρώτη ενέργεια του Άδωνι Γεωργιάδη όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας ήταν να αυξήσει την τιμή 265 ακριβών πρωτοτύπων φαρμάκων. Ποιος του το ζήτησε; Κατέθεσα την Πέμπτη αίτημα στη Βουλή να μας πει γιατί το έκανε και ποιος το ζήτησε. Είχε πει τότε ότι ήταν υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαικής Ένωσης και ότι είχε εξώδικα. Η αύξηση αυτή προκάλεσε δαπάνη 150 εκατομμυρίων ευρώ.  Ο ίδιος απάντησε σε αυτό το θέμα ότι «το νόμιμο είναι νόμιμο».


--Ποιος κέρδισε από αυτή την αύξηση;


Αυτό ρωτάμε και εμείς, γιατί δεν κέρδισε ούτε ο ασφαλισμένος, ούτε ο ΕΟΠΥΥ. Και το εξωφρενικό είναι ότι επειδή φοβόταν για την αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, αύξησαν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Είναι σαφές ότι κέρδισαν οι πολυεθνικές και όχι μόνο τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Αν σκεφθεί κανείς ότι δεν έχουν αποδώσει και το clawback…

Επιπρόσθετα, το δώρο που έκανε η κυβέρνηση στις πολυεθνικές είναι ότι η αύξηση της τιμής αυτών των φαρμάκων συμπαρασύρει και τις τιμές των αντίστοιχων φαρμάκων στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για τον υπολογισμό της τιμής.

--Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την ψήφιση του άρθρου για τα φάρμακα;

Όταν μειώνεις τα φθηνά φάρμακα αξίας κάτω  των 10 ευρώ, η εταιρεία θα τα αποσύρει από την αγορά για να τα ξαναφέρει σε νέα μορφή προκειμένου να πάρει νέα τιμή που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή. Άρα διογκώνεις τις φαρμακευτικές δαπάνες μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, επιτρέπεις με αυτόν τον τρόπο στις θυγατρικές των πολυεθνικών που είναι στο Μπαγκλαντές να φέρουν αμφίβολης ποιότητας φάρμακα.

--Στηρίξατε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η κυβέρνηση γιατί δεν κάνει το ίδιο, γιατί δεν στηρίζει έναν από τους μοναδικούς πυλώνες ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Θέλουμε να μας πει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης το τζίρο που κάνουν οι πολυεθνικές εταιρείες, πόσο φόρο πληρώνουν και πόσους εργαζόμενους απασχολούν. Και από την άλλη το τζίρο που κάνουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, τους δυσβάστακτους φόρους που πληρώνουν και πόσες χιλιάδες οικογένειες συντηρούν.

Θα καλέσουμε τον κ. Α. Γεωργιάδη να φέρει αυτά τα στοιχεία στη Βουλή για να δει ο ελληνικός λαός ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι , ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη και ποιοι όχι.

Διαβάστε επίσης

Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών


Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστοςΠροϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία