ΦΑΡΜΑΚO

Σκάνδαλο: ο Αδωνις τοποθέτησε άνθρωπο από φαρμακευτική για τις τιμές των φαρμάκων

Ανθρωπος της φαρμακοβιομηχανίας, ο ομότιμος καθηγητής Φαρμακευτικής κ. Νικόλας Χούλης, ανέλαβε πρόεδρος της Επιττροπής για την κοστολόγηση φαρμάκων.
Σκάνδαλο: ο Αδωνις τοποθέτησε άνθρωπο από φαρμακευτική για τις τιμές των φαρμάκων

Μία νέα αποκάλυψη που δίνει σκανδαλώδη διάσταση, έρχεται να προστεθεί στο γκρίζοπαρασκήνιο που παίζεται στο υπουργείο Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον καθηγητή Φαρμακευτικής του πανεπιστημίουΑθηνών κ. Νικόλαο Χούλη, ο οποίοςορίστηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, πρόεδρος της ΕθνικήςΕπιτροπής για την κοστολόγηση των φαρμάκων.

Και φυσικά καθόλου δεν θα πείραζε η τοποθέτηση αυτή, εάν ο κ. Χούλης, δενείχε διατελέσει τα τελευταία 14 χρόνια επιστημονικός σύμβουλοςφαρμακοβιομηχανίας, και συγκεκριμένα της Lavipharm, του κ. Αθανάσιου Λαβίδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χούληςείχε υπάρξει και συντονιστής επιστημονικού συμποσίου που παρουσίαζε θεραπευτικάσυστήματα της φαρμακευτικής εταιρείας.

Να σημειωθεί, ότι ο διορισμόςτου κ. Ν. Χούλη είχε προξενήσει ζοφερή εντύπωση, ακόμη και σε κύκλους πουπροέρχονται από την Ν. Δημοκρατία, καθώς πρόκειται για μία εξόφθαλμη τοποθέτησηπου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά περί διαφάνειας και ασυμβίβαστου.

Και παρά το γεγονός ότι στο συρτάριτης γενικής γραμματέως του υπουργείου Υγείας κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου υπάρχειη παραίτηση του κ. Χούλη από την Lavipharm, εντούτοις, δεν υπάρχει στην «Διαύγεια», η σχετική ανακοίνωση για την τοποθέτησητου καθηγητή στην Επιτροπή Λίστας.

Η εκτίμηση πάντως της διοίκησηςτης Lavipharm στοπρόσωπο του κ. Χούλη είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, καθώς σε ανακοίνωση της εταιρείαςστις 7 Οκτωβρίου, στην οποία αναφερόταν η παραίτησή του για προσωπικούς λόγους,υπήρχε επισήμανση, ότι η εισηγμένη δεν πρόκειται να προβεί σε αντικατάστασήτου.

Οσον αφορά την Επιτροπή της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων του ΕΟΦ- στηνοποία προίσταται ο κ. Ν. Χούλης- αυτή θα αναλάβει να αναδιοργανώσει τη λίσταφαρμάκων που θα χορηγούν ο ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα Ταμεία περίθαλψης, σύμφωνα μετους όρους που προβλέπονται στην τελευταία σχετική απόφαση του υπουργείουΥγείας.

Ο κ. Χούλης δηλαδή με άλλα λόγια, έχει έναν πολύ ενισχυμένο ρόλο ο οποίος θααποφασίζει τόσο για τις τιμές όσο και για ποια φάρμακα πρέπει να ενταχθούν στηνλίστα.