ΦΑΡΜΑΚO

ΜΗΣΥΦΑ: ο Αδωνις επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα

Να κατευνάσει τα πνεύματα των φαρμακοποιών,αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ, λέγοντας ότι «τα φάρμακαπρέπει να έχουν προστασία» επιχείρησε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, οοποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου ΦαρμακευτικούΣυλλόγου  κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη.
ΜΗΣΥΦΑ: ο Αδωνις επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα

Να κατευνάσει τα πνεύματα των φαρμακοποιών,αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ, λέγοντας ότι «τα φάρμακαπρέπει να έχουν προστασία» επιχείρησε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, οοποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου ΦαρμακευτικούΣυλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη.

«Δε χρειάζεται να υπάρχουν υπερβολικές ανησυχίες, τόνισε ο υπουργός,προσθέτοντας, ότι «ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών πάντασυνεχίζεται. Εκπλήξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε αιφνιδιασμοί. Τo φάρμακo, όπως έχω πει από τοκαλοκαίρι, πρέπει να δίνεται από το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύειτον πολίτη από παρενέργειες. Ό,τι δεν είναι φάρμακο, μπορούμε να το συζητήσουμε.Τα φάρμακα πρέπει να έχουν προστασία».

«Αντιλαμβάνομαι ότι η χθεσινή ανακοίνωση της εκθέσεως του ΟΟΣΑδημιούργησε ανησυχίες. Η Κυβέρνηση είναι ενιαία αλλά οι τελικές αποφάσεις γιατα θέματα των φαρμακείων φυσικά λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την προστασία τηςδημόσιας υγείας από το Υπουργείο Υγείας».

Από τον Υπουργό Υγείας επίσης, έγινε σαφές ότι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των φαρμακείων πουδιαθέτει η χώρα καθώς και η ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δενεπιτρέπουν καμιά σκέψη περί αλλαγής των πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίωνίδρυσης φαρμακείων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τόνισε:

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως δόθηκεχθες στη δημοσιότητα, δημιούργησε ανησυχίες σε όλον το φαρμακευτικό κόσμο, διότι τα ζητήματα που θέτει οΟΟΣΑ με την έκθεση-πρότασή του, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδήείναι προφανές ότι η δημόσια υγεία και η διάθεση των φαρμάκων δε μπορεί ναγίνεται από τα χέρια του μπακάλη. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναιφάρμακα. Είναι εξίσου επικίνδυνα όπως όλα τα φάρμακα και δε μπορούν ναδιατίθενται από οποιονδήποτε μπακάλη. Ο φαρμακοποιός σε όλο τον πλανήτη είναι οαποκλειστικά υπεύθυνος για τη διάθεση των φαρμάκων.

Επιπλέον, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας και καλούμε τηνΚυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε ο Υπουργός Ανάπτυξης να μηνέχει καμία ανάμειξη και καμία σχέση σε θέματα υγείας και φαρμάκων. Το φάρμακουπάγεται στο Υπουργείο Υγείας με το οποίο συζητάμε, βρίσκουμε λύσεις αλλά ησυμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο δημιουργεί μόνοπροβλήματα και στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία των φαρμακείων. Η Κυβέρνησηπρέπει να ξεκαθαρίσει την τακτική της και να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες τουκάθε Υπουργείου».

Τοεπόμενο θέμα που τέθηκε από την πλευρά των φαρμακοποιών, είναι οι επιπτώσεις από την μείωση των τιμών τωνφαρμάκων τόσο στο ήδη πιεσμένο εισόδημα του κλάδου, όσο και στην αξία τωναποθεμάτων που υπάρχουν στα φαρμακεία , για τα οποία ζητήθηκε μεταβατικήπερίοδος τουλάχιστον 60 ημερών.

Τέλοςσυζητήθηκε η στασιμότητα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ παράτην ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης και ζητήθηκε παρέμβαση του υπουργούπρος τον κ. Σταϊκούρα για την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές, δημοσιονομικέςδεσμεύσεις.