ΦΑΡΜΑΚO

Δραστική ουσία: Παίρνουν πίσω τον «ανθρωποκτόνο» νόμο;

Αρση του μέτρου της δραστικής ουσίας-παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ψηφισμένο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου-  είναι πιθανόν να έχουμε στο αμέσως προσεχέςδιάστημα.
Δραστική ουσία: Παίρνουν πίσω τον «ανθρωποκτόνο» νόμο;

Άρση του μέτρου της δραστικής ουσίας- παρά το γεγονός ότιπρόκειται για ψηφισμένο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου- είναι πιθανόν να έχουμε στο αμέσως προσεχέςδιάστημα.


Το κυβερνητικό αυτό μέτρο το οποίο δίχασε τόσο την ιατρικήκαι φαρμακευτική κοινότητα, όσο και τους πολίτες, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι,με τη λογική ότι αφενός ο δημοσιονομικός στόχος για τη μείωση της φαρμακευτικήςδαπάνης έχει επιτευχθεί -παρά τον πιθανό κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης- αφετέρουπρέπει να υπάρξει μία πολιτική που να προστατεύει τους πολίτες από την«ανεξέλεγκτη» είσοδο φθηνών γενοσήμων στην ελληνική αγορά, με πιθανές σοβαρέςπαρενέργειες για την υγεία των πολιτών.

Όπως τονίζει στο onmed.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού ΣυλλόγουΑθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες, ώστεη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης,να θέσει το θέμα και να πάρει τελικά την «άδεια» από την τρόικα, ώστε μεκαινούριο νόμο, να πάψει να υφίσταται το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τηδραστική ουσία.

Ένα μέτρο, το οποίο έχει το «προνόμιο» να διαθέτει μόνο ηΕλλάδα τελικά από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, συνεχίζει ο κ. Πατούλης καιπροσθέτει: «ήρθε η ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αποφασίσει να μηνείναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα που ακολουθεί ένα μέτρο το οποίο είναιλανθασμένο, καθώς σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία που θαακολουθήσει ο ασθενής».

Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλή δαπάνηγια την υγεία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ήδη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνηγια το 2014 θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ από 2,37 δισ. ευρώ που ήταν εφέτος,γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και γενικότερης ένδειαςστην περίθαλψη των ελλήνων πολιτών.

Να σημειώσουμε ότι πρώτος ο ΙΣΑ προσέφυγε στο στο ΣτΕ για την ακύρωση του νόμου, τον οποίο έχειχαρακτηρίσει «ανθρωποκτόνο» και ακολούθησαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καιοι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.


Διαβάστε ακόμη:


Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Οργή λαού για τα γενόσημα αλλά και την ακρίβεια στα φάρμακα (Video

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Δαγρές: Κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή από ξένα συμφέροντα «Η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων»