ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: αποφασισμένοι να κάνουν δύσκολο τον βίο της κυβέρνησης το 2014

Έναν ακόμη εφιάλτη - αυτόν των κινητοπιήσεων των φαρμακοποιών- θα έχειαπό τον καινούριο χρόνο η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που θα του κάνειδύσκολη την καθημερινότητα.
Φαρμακοποιοί: αποφασισμένοι να κάνουν δύσκολο τον βίο της κυβέρνησης το 2014

Έναν ακόμη εφιάλτη θα έχειαπό τον καινούριο χρόνο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που θα του κάνειδύσκολη την καθημερινότητα.

Μετά τους γιατρούς τουΕΟΠΥΥ- η απεργία των οποίων συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου2014- και οι φαρμακοποιοί, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και τις σχετικέςαποφάσεις θα λάβουν την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου στην συνεδρίαση του ΠανελληνίουΦαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί, δηλώνουνχολωμένοι ιδιαίτερα από τις τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη ο οποίος είχε αποκαλέσει «συντεχνία» τον κλάδο, ενώ τα προνόμιά τους όπωςείχε πει θα πρέπει να τερματιστούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.Επιπλέον, τα ψεύτικα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον φαρμακευτικό κλάδο αλλά και η απελευθέρωσητης αγοράς των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, φαίνεται ότιοδηγούν τους φαρμακοποιούς στις κινητοποιήσεις.

Όμως νέα ταλαιπωρία θα υποστούνοι ασθενείς και με το πλαφόν συνταγογράφησηςφαρμάκων και εξετάσεων που θέτει το υπουργείο Υγείας στους συμβεβλημένους με τονΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.

Από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα,οι συμβεβλημένοι γιατροί δε θα μπορούν να ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσό συνταγών,το οποίο θα είναι κατά 20% μικρότερο απότον περσινό μέσο όρο.

Ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίσει τη μέση μηνιαίαδαπάνη ανά συμβεβλημένο γιατρό το 2013 και θα θέσει τα ανάλογα όριαγια την νέα χρονιά.

Μάλιστα n ΗλεκτρονικήΔιακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ) θα προσαρμόσει το σύστημα της ΗλεκτρονικήςΣυνταγογράφησης, ώστε ο συμβεβλημένος γιατρόςνα μην μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα των οποίων n συνολική δαπάνη υπερβαίνεικατά 20% το μηνιαίο όριο.

Ο γιατρός θα μπορεί μεν να υπερβείτο όριο για δύο μόνο μήνες, ωστόσο τον τρίτο μήνα, το σύστημα δε θατου επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού, μείοντης υπέρβασης των δύο προηγούμενων μηνών.

Με την απόφαση αυτή, είναι πολύπιθανό ασθενείς και κυρίως χρόνιοι πάσχοντες που συνταγογραφούνφάρμακα κάθε μήνα, να μην μπορούν να βρουν γιατρό να τους γράψει φάρμακα,καθώς οι περισσότεροι συμβεβλημένοι γιατροί μπορεί να «κλείνουν» το πλαφόν των συνταγώναπό τις πρώτες κιόλας

επισκέψεις.

Ετσι, οι ασθενείς και οι συγγενείςτους θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να συνταγογράψει κάποιοςγιατρός, τα φάρμακα που χρειάζονται.

Το «μέτωπο» της συνταγογράφησης όμως, κρύβει και το μέτρο τους ενός ευρώ για κάθε συνταγή, τοοποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ωστόσο, όπως αναφέρειχαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, το 1 ευρώ με τις αλχημείες της κυβέρνησης,γίνεται 8 ή και 10 ευρώ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι εκείνοι που θα πληρώνουν μόνο 1 ευρώ ανάσυνταγή, θα είναι όσοι παίρνουν το πολύ 3 φάρμακα, γιατί μέχρι τόσαεπιτρέπεται σήμερα να αναγράφονται σε μία συνταγή και μόνο αν τα φάρμακαανήκουν στην ίδια κατηγορία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ο ΙΣΑ σημειώνει, ότι οι συνέπειες για τουςχαμηλοσυνταξιούχους ασθενείς θα είναι ολέθριες, αφού οι ασθενείς που πάσχουναπό νοσήματα πολλαπλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα είναι υποχρεωμένοι ναπληρώνουν για κάθε συνταγή διαφορετικού πρωτοκόλλου επιπλέον άλλο 1 ευρώ.

Δηλαδή αν πάσχουν από 3 νοσήματα (πχ Σακχαρώδηδιαβήτη, Υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή Υπέρταση) και χρειάζονται 1 φάρμακο για τοκάθε νόσημα, θα πρέπει να λαμβάνουν διαφορετική συνταγή για το καθένα, οπότε θαεπιβαρύνονται με 3 Ευρώ αντί για 1 Ευρώ.


Σε περιπτώσεις δε, που ο ασφαλισμένος χρειάζεται περισσότερα φάρμακαδιαφορετικών μεταξύ τους πρωτοκόλλων, θα χρειαστεί περισσότερες διαφορετικέςσυνταγές και το κόστος που θα κληθεί για αυτές να πληρώσει, μπορεί να φτάσειμηνιαίως στα 8 ή 10 ευρώ.

Ο ΙΣΑ προτείνει στον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη καιτον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό, να επιτρέπεται η αναγραφή φαρμάκωνδιαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.

Επίσης, ο ΙΣΑ τονίζει ότι «η όποια εφαρμογήθεραπευτικών πρωτοκόλλων πρέπει να γίνει σε πιλοτικό πρόγραμμα, παράλληλα με τηλειτουργία του υπάρχοντος συστήματος ώστε να δοθεί ικανός χρόνος προσαρμογήςτων γιατρών».

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία και ο φόρος 1 ευρώ ανά συνταγή



«Αναξιόπιστα» στοιχεία του ΟΟΣΑ για τα φαρμακεία ξεσηκώνουν τον κλάδο