ΦΑΡΜΑΚO

Εντός των επόμενων ημερών η εγκύκλιος για το 1 ευρώ ανά συνταγή

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ισχύσει απότο υπουργείο Υγείας εγκύκλιος με την οποία θα προβλέπεται η χρέωση με 1 ευρώανά συνταγή η οποία και θα πρέπει να καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς τηςχώρας
Εντός των επόμενων ημερών η εγκύκλιος για το 1 ευρώ ανά συνταγή

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ισχύσει απότο υπουργείο Υγείας εγκύκλιος με την οποία θα προβλέπεται η χρέωση με 1 ευρώανά συνταγή η οποία και θα πρέπει να καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς τηςχώρας.

Αυτό διευκρίνισεο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στο Μega.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «Θαβγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες και θα αρχίσει ναλειτουργεί. Δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο. Είχαμε ένα τεχνικόθέμα στην ΗΔΙΚΑ και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει ηΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αλλά όχι την 1ηΙανουαρίου. Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τουςφαρμακοποιούς».

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θααφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίωςπάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μιλώντας σε άλλη εκπομπή στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι η είσπραξη του ενός ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ θα ισχύσει από τις 8- 10 Ιανουαρίου.

Πάντως, η είσπραξη του ενός ευρώ δημιουργεί σύγχυσηστον φαρμακευτικό κόσμο, και όπως ενημερώνει σχετικά ο πρόεδρος τουΦαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κων. Λουράντος «αναμένεταινα επικρατήσει χάος στην εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου. Και αυτό, διότι παραμένει άγνωστο - μέχρι αυτή τη στιγμή - το πώς θα γίνεται αυτή ηείσπραξη, αν θα εκπίπτει και πώς φορολογικά, αν θα περιλαμβάνει ή όχι ΦΠΑ κλπ.»

Παράλληλα,με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου προβλέπεται ότι οσυμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί το 2014 ανά μήνατο 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Η δαπάνη θαυπολογίζεται σε μηνιαία βάση όταν στο δίμηνο υπάρξει υπέρβαση τον τρίτο μήνα τοσύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα του παρακρατεί την «υπέρβαση» του20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίουποσού.

Αυτόβέβαια μπορεί να έχει ως συνέπεια κάποιοι ασφαλισμένοι να μην μπορούν ναγράψουν φάρμακα στο θεράποντα ιατρό τους.