ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Το θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμούεπαναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον πιοαποτελεσματικό και φθηνότερο τρόπο προφύλαξης για την γρίπη.
ΙΣΑ: αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Το θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμούεπαναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον πιοαποτελεσματικό και φθηνότερο τρόπο προφύλαξης για την γρίπη.

Στην ανακοίνωσή του ΙΣΑ αναφέρεται: «Είναιλυπηρό που κάθε χρόνο, η Ελλάδα «θυμάται» τη χρησιμότητα του αντιγριπικούεμβολιασμού, μετά από κάποιο θάνατο ή αναπηρία που θα συμβεί, κατά το πέρασμάτου ιού της εποχικής γρίπης από την κοινότητα.

Έτσι και φέτος, ο προ λίγων ημερών θάνατος των δύο ηλικιωμένων που κατέληξαναπό γριπώδη συνδρομή, ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο, δείχνει το μεγάλο κενό τηςστις πολιτικές Υγείας που αφορούν την πρόληψη θανατηφόρων νοσημάτων στη χώραμας.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσε στις 10 Ιανουαρίου 2014 το Ευρωπαϊκό ΚέντροΕλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention andControl -ECDC), η Ελλάδα ήταν στις 28 από τις 29 χώρες της Ευρώπης που ως τοτέλος του Δεκεμβρίου 2013 εμφάνιζε ήπια επιδημία, ενώ ξεκίνησε να απειλείταιπλέον από το ευρωπαϊκό πανδημικό κύμα, τη στιγμή που από τα 305 ύποπτα δείγματαπου εξετάστηκαν σε 24 χώρες, τα 70 –δηλαδή το 23% - σε 11 χώρες ήταν θετικά γιατον ιό της εποχικής γρίπης. 2013/14 και θα είχαν αποφευχθεί αν οι πολίτες ήτανεμβολιασμένοι.

Στα πλαίσια της εργαστηριακής επιτήρησης της γρίπης από το Εθνικό ΕργαστήριοΑναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος Παστερ, τα κρούσματα στην Ελλάδα άρχισαν ναανιχνεύονται ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή την 52ηεβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε την πρώτηεβδομάδα του 2014. Στα μέχρι σήμερα κρούσματα έχει ανιχνευθεί το πανδημικόστέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09.

Για άλλη μια χρονιά, το εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπωνκατοίκων της χώρας μας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι ποσότητεςτων αντιγριπικών εμβολίων που διοχετεύθηκαν φέτος στην ελληνική αγορά ήτανσαφώς μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τααντιγριπικά εμβόλια παρουσίαζαν σαφή έλλειψη στα φαρμακεία, ενώ δεν καλύφθηκανεπαρκώς ούτε οι ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, καπνιστές, ασθενείς μεαναπνευστικά προβλήματα, οι χρόνιοι πάσχοντες, έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου,νήπια, υγειονομικά επαγγέλματα κλπ).

Εκτός του χαμηλού εμβολιαστικού επιπέδου, ακόμη και οι περισσότεροιεμβολιασμένοι που έκαναν το εμβόλιο τέλος Οκτωβρίου, δεν είναι πια καλυμμένοι,αφού έχει παρέρθει η τρίμηνη ισχύς του.

Για την έκθεση του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα της γρίπης,ευθύνεται η ανεπαρκής εθνική πολιτική πρόληψης, με αποτέλεσμα ελάχιστοι πολίτεςνα είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, η στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς,τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό μας, με επιστημονικά αβάσιμεςανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου και άφησε τους πολίτες έκθετους στηνπανδημία ης γρίπης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμούμεγάλων ομάδων πληθυσμού που διαμένουν συγκεντρωμένες σε τραγικές υγειονομικέςσυνθήκες στη χώρα μας και της οικονομικής εξαθλίωση μεγάλου μέρους τουπληθυσμού μας, ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας πανδημίας γρίπης γίνεται πολλαπλάσιος.

Ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος μαςυγιείς τους πολίτες, είναι ο εμβολιασμός ώστε να αποφευχθεί η νόσηση των υγιώνκαι ο θάνατος των αρρώστων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ξεκινάει στο πλαίσιο αυτό, συστηματική συνεργασίαμε την τοπική αυτοδιοίκηση, σε 13 δήμους της Αττικής μέσα από τον θεσμό των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικά προς τηνπροαγωγή της υγείας των πολιτών σε κάθε τοπική κοινωνία. Μέσα από τη συνεργασίααυτή θα αναπτυχθούν προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης όπως ο αντιγριπικόςεμβολιασμός για την επόμενη περίοδο 2014-15, καθώς και προγράμματαευαισθητοποίησης του πληθυσμού προς την κατεύθυνση αυτή.

Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιώνπολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία ΕθνικήΣτρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις», τονίζει ο ΙΣΑ.