ΦΑΡΜΑΚO

'Αδωνις: όχι εκτός φαρμακείου τα ΜΗΣΥΦΑ

Δεν θα χορηγούνται εκτόςφαρμακείου τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, δεσμεύτηκε σήμερα ουπουργός Υγείας ‘Άδωνις Γεωργιάδης,  κατάτην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
'Αδωνις: όχι εκτός φαρμακείου τα ΜΗΣΥΦΑ

Δεν θα χορηγούνται εκτόςφαρμακείου τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, αλλά μόνο τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες, δεσμεύτηκε ουπουργός Υγείας ‘Άδωνις Γεωργιάδης, κατάτην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Γεωργιάδης, συμφώνησε μετην άποψη του προέδρου του ΠΦΣ κ,. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ότι η χορήγηση τωνΜηΣΥΦΑ από μη φαρμακοποιό σηματοδοτεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας,προσθέτοντας: «δεν είναι χρήσιμο για την υγεία τα ΜηΣΥΦΑ να χορηγούνται εκτόςφαρμακείου. Θα πρέπει να δίνονται με φειδώ διότι τίθεται πράγματι ζήτημα δημόσιαςυγείας». Εδώ μάλιστα όπως είπε στην συνέχεια, το πάνω χέρι το έχει το υπουργείοΥγείας, και έτσι δεν μπορεί να αποφασίσει άλλο υπουργείο. Αναφορικά με τις τιμέςόμως των ΜΗΣΥΦΑ, ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι στην περίπτωση αυτή το πάνω χέρι το έχει το υπουργείο Ανάπτυξης και έτσι αυτό θα αποφασίσει.

Επικαλέστηκε μάλιστα την φιλελεύθερη πολιτική του, λέγοντας ότι «εγώ είμαι φιλελεύθερος πολιτικός και δεν μου αρέσουν οι πολλές διατιμήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επέμεινεστην συνέχεια, ότι δεν πρέπει να μείνει στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη, το θέμα της απελευθέρωσης της τιμής των Μη ΥποχρεωτικώςΣυνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης διάβασε και σχετικόαπόσπασμα από βιβλίο του υπουργού Υγείας, αναφορικά με το φάρμακο, «το οποίο αποτελείδηλητήριο και ίαμα ταυτόχρονα», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι ταφαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή μόνο απόφαρμακοποιούς και όχι από βενζινάδικα, ή Σούπερ Μάρκετ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πάνω από όλα έχει σημασία η Υγεία του Έλληνα Πολίτη, η Υγείατου Έλληνα ασθενή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, προσθέτοντας ότι «Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση καιετοιμότητα. Παρακολουθούμε την τήρηση ή μη των υποσχέσεων και δεσμεύσεων τουυπουργού υγείας. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από αυτά που φημολογούνται, τηνεπόμενη ώρα θα κλείσουμε τα φαρμακεία μας, θα κατέβουμε στους δρόμους, θαδιακόψουμε τις συμβάσεις με όλα τα ταμεία».

Μιλώντας λίγο αργότερα στις τηλεοπτικές κάμερες, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε πως σέβεται τις αγωνίες των φαρμακοποιών και συμφώνησε πως ταΜΥΣΥΦΑ πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματαδιατροφής που μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακοποιών . «Καλή είναι η αγορά αλλά καλύτερη η υγεία» ήταν η χαρακτηριστικήφράση του κ. Γεωργιάδη.