ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: πληρώνονται την Τρίτη για συνταγές Οκτωβρίου

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου θα πληρωθούν τελικά οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές του μηνός Οκτωβρίου, με καθυστέρηση τριών ημερών.
Φαρμακοποιοί: πληρώνονται την Τρίτη για συνταγές Οκτωβρίου

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου θα πληρωθούν τελικά οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές του μηνός Οκτωβρίου, με καθυστέρηση τριών ημερών.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο την Παρασκευή το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αποστολή του αρχείου πληρωμών στο σύστημα ΔΙΑΣ για την πληρωμή φαρμάκων και αναλωσίμων μηνός Οκτωβρίου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ.

Έτσι, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Ωστόσο από την πολυπόθητηπληρωμή, απουσιάζουν τα ποσά για τα εμβόλια. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα οπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κων. Λουράντος, «Η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Οκτώβριο2013 δεν θα είναι ολοκληρωμένη. Εντελώς ξαφνικά όπως πληροφορήθηκα από τοαιτούμενο ποσόν θα αφαιρεθούν τα προϊόντα πλάσματος όπως π.χ. εμβόλια, οροί,κ.λ.π.που αφορούν την προληπτική ιατρική. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί σε δεύτερηφάση...

Από εδω και πέρα για αυτά τα προϊόντα θα υπάρχουν ξεχωριστές καταστάσεις καιτιμολόγια.»

Εν τω μεταξύ, σε επιστολή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους κατά τόπους Συλλόγους, η διοίκηση του ΠΦΣ, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την πληρωμή του 92% της αξίας των φαρμάκων του μηνός Οκτωβρίου:

1. Με Υπουργική Απόφαση του υπουργού υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, από τούδε και στο εξής η δαπάνη που αφορά τα εμβόλια δεν θα υπολογίζεται στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο το πλαφόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης θα αυξηθεί για το 2014 κατά 100 περίπου εκατ. ευρώ.

2. Προκειμένου κατά την πληρωμή του Οκτωβρίου να γίνει από το λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ και την ΚΜΕΣ ο διαχωρισμός της δαπάνης σε εμβόλια και λοιπά φάρμακα, θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της πληρωμής κατά μία περίπου εβδομάδα.

3. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καθυστέρηση, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η Διοίκηση του ΠΦΣ συμφώνησαν να γίνει άμεσα η πληρωμή του 92% της συνολικής δαπάνης του μηνός Οκτωβρίου που αφορά τα λοιπά φάρμακα και τις επόμενες ημέρες να γίνει η εκκαθάριση του υπολοίπου 8%.

4. Η διαδικασία αυτή και η διαφοροποίηση των ημερών πληρωμής θα γίνει μόνο για την πληρωμή Οκτωβρίου. Από τούδε και στο εξής και με την ολοκλήρωση των λογιστικών και μηχανογραφικών επεξεργασιών, η πληρωμή όλων των φαρμάκων θα γίνεται την ίδια ημέρα.

5. Το ποσόν των 13 περίπου εκατ. ευρώ που αφορά τα εμβόλια Οκτωβρίου είναι δεσμευμένο και φυσικά δεν υπάρχει κανένας φόβος, όπως διαδίδουν κάποιοι για απώλεια αυτών των χρημάτων.

6. Κυρίαρχη κατεύθυνση των αποφάσεων του ΠΦΣ και της τακτικής που ακολουθεί, είναι σε κάθε περίπτωση και για οποιονδήποτε λόγο να μην υπάρξει επιδείνωση του χρόνου πίστωσης προς ΕΟΠΥΥ.