ΦΑΡΜΑΚO

Τα κατεβασμένα ρολά των φαρμακείων, η πίεση της Τρόικας και η δόση

Ο κύβος ερρίφθη! Η 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, είναι μόνο η αρχή ενός σήριαλ που ίσως διαρκέσει πολλούς μήνες και με πολλές παράπλευρες απώλειες.
Τα κατεβασμένα ρολά των φαρμακείων, η πίεση της Τρόικας και η δόση

Ο κύβος ερρίφθη! Η 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, είναι μόνο η αρχή ενός σήριαλ που ίσως διαρκέσει πολλούς μήνες και με πολλές παράπλευρες απώλειες.

Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι σε περίπτωση που Τρόικα και κυβέρνηση δεν εισακούσουν τα αιτήματά τους, να προχωρήσουν στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έγιναν ποτέ στην ιστορία τους. Για τον λόγο αυτό χθες στην συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύσσωμος ο κλάδος, έστειλε το μήνυμα ότι η κινητοποίηση της ερχόμενης εβδομάδας, είναι μόνο προειδοποιητική. Τα δύσκολα μόλις αρχίζουν.

Το πιο σοβαρό δε όπως φαίνεται, δεν θα είναι μόνο τα κατεβασμένα ρολά των φαρμακείων, αλλά κυρίως, η άρση της πίστωσης στην οποία θα προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί, στην εκτέλεση των συνταγών,, μέσα από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

«Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να τα κάνουν όλα λίμπα», όπως ακούστηκε χθες στην συνεδρίαση σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Μάλιστα ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι η ενωτική στάση μεταξύ των δύο κορυφαίων συλλόγων του Πανελληνίου και του Συλλόγου Αττικής, αν και στην αρχή ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος είχε διαφορετική θέση.

Αλλοίμονο στους ασφαλισμένους δηλαδή, που για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εάν καμφθεί από τις πιέσεις των δανειστών, θα οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και θεραπείες.

Επομένως, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας που ασχολούνται με το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, έχουν μία χρυσή ευκαιρία να αποδείξουν ότι νοιάζονται περισσότερο για τους ασφαλισμένους και την Ελλάδα και λιγότερο για τους αριθμούς που πρέπει να δώσουν στην τρόικα. Ίσως για τον λόγο αυτό, το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, το έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας πως εάν το αφήσει στα χέρια του υπουργού Υγείας, ίσως η εξέλιξη να είναι τραγική, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τον ίδιο τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα που διακυβεύονται από την δόση είναι πολλά σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί στην τρόικα. Εάν δεν προχωρήσουν ορισμένα μέτρα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές μας, όπως απελευθέρωση σε ΜΥΣΥΦΑ, γάλα, ψωμί και βιβλία, τότε η Ελλάδα πράγματι κινδυνεύει να μην λάβει την δόση των 8,8 δις ευρώ και στα μέσα Μαίου, υπάρχουν ταμειακές ανάγκες που ξεπερνούν τα 9 δις ευρώ. Πράγματι πρόκειται για ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντέχει άλλες περικοπές και άλλη δραματική λιτότητα. Οι έλληνες έχουν πληρώσει με αίμα τις μνημονιακές πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη:

Άδωνις- Τρόικα: συμφώνησαν μόνο για το ωράριο των φαρμακείων

Τι κρύβεται πίσω από τα ξαφνικά “όχι” του μνημονιακού Άδωνι




Με κλειστά φαρμακεία οι Ευρωεκλογές αν ακούσουν την Τρόικα


Εκβιάζουν τους φαρμακοποιούς με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό

Ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας στα θέματα των φαρμακοποιών

Άδωνις: δύσκολες οι επαφές με την Τρόικα