ΦΑΡΜΑΚO

ΜΥΣΥΦΑ: Στις αρχές Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση για το κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται για ακόμη μία φορά οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αυτό το διάστημα είναι αντιμέτωποι με δύο βασικά θέματα: με την μείωση του ποσοστού κέρδους και με το πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στα ΜΥΣΥΦΑ.

ΜΥΣΥΦΑ: Στις αρχές Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση για το κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Ήδη από τις αρχές Ιουνίου μετά τις 10 συγκεκριμένα, οπότε και ψηφίστηκε η σχετική απόφαση, συμβουλευτικός οίκος (πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον IMS) αξιολογεί ενδελεχώς τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα σε όλα τα φαρμακεία, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο, λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, δηλαδή να πέσουν οι τιμές προς τα κάτω, προκειμένου τα εν λόγω σκευάσμστα να μην βρεθούν στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Το κατά πως λειτουργεί ή θα λειτουργήσει το σχέδιο αυτό, δεν μένει παρά να το δούμε στην πράξη.

Το on Med μίλησε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη ο οποίος αναφέρει ότι πράγματι τον τελευταίο καιρό, τα περισσότερα φαρμακεία αλλά και αποθήκες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προχωρώντας σε εκπτώσεις και μειώσεις σε σκευάσματα, με στόχο να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Ωστόσο η κίνηση αυτή, δεν σημαίνει πάντα ότι είναι σωστή, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης, «για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στα φάρμακα πολύ απλά δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός. Διότι και τα ΜΥΣΥΦΑ, δεν παύουν να είναι φαρμακευτικά σκευάσματα και να απαιτείται για την διάθεσή τους, συγκεκριμένη σύσταση από φαρμακοποιό».

Δεν είναι δυνατόν επειδή κάποιο φαρμακείο έχει καλές τιμές να αγοράσουμε με την χούφτα τα αναλγητικά για παράδειγμα και να τα καταπίνουμε επειδή τα αγοράσαμε σε καλή τιμή, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Να σημειωθεί, ότι η αξιολόγηση του οίκου αναφορικά με το πώς θα λειτουεργήσει ο ανταγωνισμός στα ΜΥΣΥΦΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση, το διάστημα αυτό χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από τους φαρμακοποιούς.

Εν αναμονή λοιπόν των πορισμάτων της αξιολόγησης για τα εάν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και οι κανόνες της αγοράς για τα 1347 ΜΥΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη:

Το ποσοστό κέρδους στο 15,6%, τα ΦΥΚ στα φαρμακεία & τα ΜΥΣΥΦΑ στον προθάλαμο των Σ/Μ

Φαρμακοποιοί: Υπόσχονται θερμό καλοκαίρι κάνοντας κόλαση τη ζωή της κυβέρνησης