ΦΑΡΜΑΚO

Ελπιδοφόρα μηνύματα από εμβόλιο για τον ιό Chikungunya

Ένα πειραματικό εμβόλιο που προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό Chikungunya, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρώτη δοκιμή του σε ανθρώπους.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από εμβόλιο για τον ιό Chikungunya

"Αυτό το εμβόλιο αποδείχτηκε ασφαλές και συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, και πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος αντισώματος που είναι αποτελεσματικό ενάντια στον ιό Chikungunya", δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής των κλινικών δοκιμών στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δρ Julie Ledgerwood.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ακόμη και εκείνοι οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση παρήγαγαν αντισώματα στον ιό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα ήταν μακράς διαρκείας και εντοπίστηκαν στον οργανισμό τους μέχρι και έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για τη θεραπεία αυτού του επικίνδυνου και ενίοτε θανατηφόρου ιού, που προκαλεί πυρετό και έντονα επώδυνη αρθρίτιδα.

Ο ιός Chikungunya έχει ξεκινήσει από την Αφρική και έχει εξαπλωθεί σε Ασία και Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο και των αμερικανικών Παρθένων Νήσων. Τον περασμένο μήνα, τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν στη Φλόριντα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η έρευνα επάνω στο νέο αυτό εμβόλιο δημοσιεύθηκε χτες στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του ιού Chikungunya στις ΗΠΑ (video)

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα του ιού Chikungunya σε άτομο που δεν είχε ταξιδέψει εκτός χώρας

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν στους ταξιδιώτες φέτος οι επιστήμονες: Δείτε γιατί

Συναγερμός για τους θανατηφόρους ιούς των κουνουπιών