ΦΑΡΜΑΚO

SOS από το ΕΣΥ: Στέγνωσαν τα νοσοκομεία από φάρμακα, ψάχνουν ακόμη και σε φαρμακεία

Το τεράστιο ψαλίδι που μπήκε και στον τομέα των φαρμάκων εκτός από τα ορθοπεδικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στα αναγκαία τους φάρμακα και τα ίδια τα νοσοκομεία να είναι «απογυμνωμένα» από απαραίτητα σκευάσματα και θεραπείες, επισημαίνει ο κ. Ηλίας Σιώρας, Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, μέλος της Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ζητώντας να δοθεί άμεσα, έκτακτη επιχορήγηση.

SOS από το ΕΣΥ: Στέγνωσαν τα νοσοκομεία από φάρμακα, ψάχνουν ακόμη και σε φαρμακεία

Επιπλέον, όπως αναφέρει με έμφαση ο κ. Σιώρας, το θέμα απασχολεί πάνω απ όλα τους ασθενείς και φυσικά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, γιατί δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την επάρκεια σε φάρμακα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ!! Το τονίζουμε αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνοδοί των ασθενών τρέχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, επειδή το Νοσοκομείο δεν έχει τα αντίστοιχα σκευάσματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά τα ορθοπεδικά υλικά, το μεγαλύτερο ψαλίδι έγινε στη φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων. Ειδικότερα, από τα 1,252 δις ευρώ το 2009, το 2013 το νούμερο μειώθηκε στα 642 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια για το 2014, που από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο η νέα μείωση κυμαίνεται από 15 ως 30 %.

Υπάρχει φυσικά αγωνία και ενδιαφέρον και από την πλευρά του Υπουργείου, των ΥΠΕ, και των Διοικήσεων, συνεχίζει ο κ. Σιώρας χαρακτηριστικά, «ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ!!»

Θυμίζουμε, συνεχίζει ο κ. Ηλίας Σιώρας, ότι την περυσινή χρονιά στον Ευαγγελισμό, το κονδύλι για φάρμακα τελείωνε τέλος Οκτώβρη. «Υπήρξαν κραυγές αγωνίας από την πλευρά μας και εντονότατη αντιπαράθεση με τον τότε Υπουργό Υγείας. Δικαιωθήκαμε με την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ που αποσπάσαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πριν φτάσει λοιπόν το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο , προειδοποιούμε με κάθε τρόπο από τα Σωματεία μας, την ΕΙΝΑΠ, τις Λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους των ασθενών!!! ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ!!»

Και συνεχίζει το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ:

«Πώς μπορεί π.χ. το Νοσοκομείο «Σωτηρία» να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών όταν: Το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 14 εκατ. ευρώ και για το 2014 προϋπολογίστηκαν 8,6 εκατ. ευρώ (μείωση 25%). Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014 το αρχικό ποσό των 8,6 μειώθηκε κατά 1,213 εκατ. ευρώ (συνολική μείωση από το 2013 της τάξης του 48 %)

Πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο Ευαγγελισμός όταν πέρυσι δαπάνησε 38,6 εκατ. ευρώ για φάρμακα (μαζί με την έκτακτη επιχορήγηση), με αιματηρή οικονομία και ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 32 εκατ. ευρώ (μείωση 12%). Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στα άλλα Νοσοκομεία».

Και καταλήγει λέγοντας ο κ. Σιώρας:

«Να σημειώσουμε ότι πολλά ακριβά φάρμακα (κυτταροστατικά, αντιϊκά κλπ) για εξωτερικούς ασθενείς, εξακολουθούν να χορηγούνται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση του κονδυλίου, με συνέπεια το πρόβλημα να μεγαλώνει.

Η ενημέρωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στη δράση. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα, ούτε από Ευρωπαίους εκμεταλλευτές, που με επικεφαλής τον αποδεκτό από «δεξιούς» και «αριστερούς» κ. Γιούνκερ, μόνο επιδείνωση θα φέρουν, ούτε από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση μα ούτε από επίδοξους μεσσίες.
Το μείζον αυτό θέμα πρέπει να άμεσο στοιχείο διεκδίκησης του ίδιου του λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων, των συνταξιούχων και των νέων».

Απάντηση από το υπουργείο Υγείας

Εξάλλου, αναφορικά με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας «διαψεύδει κατηγορηματικά οτιδήποτε σχετικό. Τα νοσοκομεία έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν επάρκεια στα φάρμακα, αφού σε κάθε περίπτωση καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Διερωτόμεθα, ωστόσο, γιατί διακινούνται και διασπείρονται τέτοιου είδους ειδήσεις τη στιγμή που δεν απηχούν την πραγματικότητα, κινδυνολογώντας σε βάρος της υγείας των ασθενών».

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη φαρμακοβιομηχανίας για το δελτίο τιμών: δημιουργεί στρεβλώσεις, αθέμιτο ανταγωνισμό & ζημιώνει τις εταιρείες

Σε λειτουργική απορρύθμιση τα νοσοκομεία - τεράστια ανάγκη για προσλήψεις

SOS από το νοσ. Αγρινίου: Τεράστιες ελλείψεις στην Καρδιολογική Κλινική - κινδυνεύουν ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ