ΦΑΡΜΑΚO

Tailor-made σκευάσματα από την Βιοτεχνολογία

Δεν αποτελεί μόνο το μέλλον της Ιατρικής η Βιοτεχνολογία, αλλά τα σκευάσματα που προέρχονται από αυτήν και οι αντίστοιχες εξετάσεις σχεδιάζονται για να προσφέρουν εξατομικευμένη θεραπεία σε ασθενείς, κυρίως χρονίως πάσχοντες και όσους υποφέρουν από πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για τη ζωή νόσους, γονιδιακές ασθένειες.

Tailor-made σκευάσματα από την Βιοτεχνολογία

Η εξατομικευμένη ιατρική, όπως υπογραμμίζουν ιατρικοί κύκλοι, έχει αναπτυχθεί πολύ και αποτελεί πλέον καθημερινή πρακτική για τους γιατρούς και τους ασθενείς στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση και θεραπεία ασθενειών, αλλά γιατί παράλληλα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους περίθαλψης για τα εθνικά συστήματα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των βασικών συνιστωσών της, η βιοτεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα και τα μέσα για εξατομικευμένη θεραπεία, λύνοντας τα χέρια των γιατρών, με θεαματικά αποτελέσματα σε όρους κόστους-αποτελεσματικότητας, καθώς επιτυγχάνει τη βέλτιστη δυνατή αναλογία, διασφαλίζοντας, βέβαια, τη θέση του ασθενή στο κέντρο του συστήματος υγείας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η βιοτεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα επανατοποθέτησης του ασθενή στο επίκεντρο της προσοχής, μεταφέροντάς τη από το ύψος των δημοσίων δαπανών για την υγεία.

Βιοδείκτες: μπούσουλας στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος

Σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς, οι ερευνητές, με όχημα τους βιοδείκτες, αποκτούν καλύτερη εικόνα του τρόπου ανταπόκρισης των ασθενών στα διαθέσιμα φάρμακα και τις θεραπείες με τη χρήση μεθόδων μοριακής ανάλυσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τη χρησιμότητα και κρισιμότητα των βιοδεικτών αναγνώρισε στις αρχές του καλοκαιριού και το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας την εξέταση αυτή ως προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση και αποζημίωση ογκολογικών φαρμάκων. Οι βιοδείκτες δίνουν ουσιαστικά την απάντηση για τις ενδεχόμενες επιδράσεις ευεργετικές ή μη ενός φαρμάκου ή μιας θεραπευτικής αγωγής σε συγκεκριμένους ασθενείς, ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν εκ των προτέρων πριν προχωρήσουν σε χορήγηση της όποιας θεραπείας.

Βασικό εργαλείο των γιατρών για τη γνωμάτευση διαφόρων τύπων καρκίνου και τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, οι βιοδείκτες παρέχουν καθοδήγηση ως προς την καταλληλότητα των ασθενών για τις διαθέσιμες προς επιλογή θεραπείες, ώστε να διασφαλιστούν τα αρτιότερα αποτελέσματα. Οι ογκολόγοι ιατροί τονίζουν άλλωστε, ότι τελικώς υπάρχουν τόσα είδη καρκίνων όσοι και οι πάσχοντες ασθενείς. Μεταξύ άλλων, οι εξετάσεις βιοδεικτών συμβάλλουν στην ανίχνευση της προδιάθεσης εμφάνισης νόσων και την ακρίβεια της διάγνωσής τους, καθώς μπορούν να προσδιορίσουν την πιθανή έκβαση μιας ασθένειας, την υποτροπή, την επιβίωση και τη διαφορετική αλληλεπίδραση διαφορετικών θεραπειών.

Οι εξετάσεις βιοδεικτών συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων

Εν ολίγοις, σύμφωνα με επισημάνσεις των οικονομολόγων της υγείας, η ευρεία χρήση των εξετάσεων βιοδεικτών στην καθημερινή ιατρική πρακτική των ογκολόγων ιατρών, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά αυτών, θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Η αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς που μέχρι τώρα δεν άντεχαν το επιπρόσθετο οικονομικό κόστος διεξαγωγής μίας κατά τα άλλα κρίσιμης εξέτασης. Την ίδια ώρα, θετικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στον προϋπολογισμό του συστήματος υγείας που πλέον δεν επιβαρύνεται από τη διεξαγωγή πολλών, διαφορετικών, ακριβών εξετάσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Βιοτεχνολογία: «Κλειδί» για την υγεία και τη νέα ιατρική

Το νέο κοινωνικό προφίλ του υπ. Υγείας, η νομοτέλεια & η ανάγκη για ανανέωση του ΕΣΥ