ΦΑΡΜΑΚO

Έμπολα: Η βιοτεχνολογία στη μάχη κατά του ιού

Η έξαρση του ιού Έμπολα συνεχίζεται στη Δυτική Αφρική και ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε περίπου 5.500 θύματα. Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι αν και η Ελλάδα έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως χώρα χαμηλού κινδύνου για την εξάπλωση του ιού, η εμφάνιση κρούσματος θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη.

Έμπολα: Η βιοτεχνολογία στη μάχη κατά του ιού

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ έχει αποφασιστεί και η διενέργεια εντατικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας για τον εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

Μέχρις στιγμής δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για την προστασία από τον ιό, αν και τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων κλινικών μελετών σε ένα νέο βιοτεχνολογικό εμβόλιο στις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά. Στις ΗΠΑ επίσης, υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με το πολλά υποσχόμενο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού πειραματικό φάρμακο ZMAPP, τα αποθέματα του οποίου εξαντλήθηκαν τον Αύγουστο.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στην αναζήτηση λύσεων εν μέσω της μεγαλύτερης επιδημίας Έμπολα στα παγκόσμια χρονικά θα συνεργαστεί με την AMGEN, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, για την παραγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου μέσω μιας εναλλακτικής βιοτεχνολογικής μεθόδου βάση της οποίας θα αποτελέσουν κύτταρα από ωοθήκες χάμστερ.

Η βιοτεχνολογία το μέλλον της ιατρικής

Ο κλάδος της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση σοβαρών, ιδιαίτερα επικίνδυνων και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως διάφορα είδη καρκίνων, αιματολογικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα κτλ, σώζοντας χιλιάδες ζωές ασθενών. Η γονιδιακή θεραπεία γενετικών νόσων, η παραγωγή πολυάριθμων εμβολίων και η τεχνητή κατασκευή ιστών και οργάνων, όπως χημικών και βιολογικών αντιδραστηρίων – απολύτως χρήσιμων εργαλείων της ερευνητικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της αναζήτησης θεραπειών για ασθένειες, οι οποίες ακόμα δεν είναι αντιμετωπίσιμες, οφείλουν την όποια πρόοδο συντελείται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για ένα από τα εμβόλια

Έμπολα: Η Ευρώπη στέλνει 5.000 γιατρούς στη μάχη κατά του ιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ