ΦΑΡΜΑΚO

Ιλαρά: Τέλος στις ενέσεις με νέο εισπνεόμενο φάρμακο

Πλησιάζει ο καιρός που κάθε παιδί θα μπορεί να προστατευθεί από την ιλαρά χωρίς να χρειάζεται να του γίνεται ένεση, καθώς ένα νέο εισπνεόμενο φάρμακο σε μορφή σκόνης βρίσκεται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών και αφήνει πολλές υποσχέσεις για την επιτυχή του προώθηση στην αγορά στο προσεχές μέλλον.

Ιλαρά: Τέλος στις ενέσεις με νέο εισπνεόμενο φάρμακο

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Vaccine, το νέο εμβόλιο αποδείχθηκε ασφαλές για ανθρώπινη χρήση στις πρώτες κλινικές δοκιμές.

Προηγούμενες δοκιμές είχαν επιβεβαιώσει τις δυνατότητες του εμβολίου, καθώς προστάτευσε πλήρως από τον ιό της ιλαράς κάθε πειραματόζωο (πίθηκοι και ποντίκια) στο οποίο δοκιμάστηκε.

Το νέο εμβόλιο θα προχωρήσει τώρα σε δοκιμές με τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία στον ιό της ιλαράς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 145.700 άτομα το 2013, αριθμός που είναι αυξημένμος κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 21,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς το περασμένο έτος. Περίπου το 60% αυτών των παιδιών ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Νιγηρία.

Οποιαδήποτε εξέλιξη που κάνει τον εμβολιασμό σε αυτά τα παιδιά ευκολότερο είναι πιθανό να σώσει ζωές.

Ο επικεφαλής της έρευνας για το νέο εμβόλιο, δρ Robert Sievers, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, αναφέρει στην έκθεση ότι αυτό το νέου τύπου εμβόλιο μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για βελόνες και να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης από τον εμβολιασμό πολλών ατόμων με μία βελόνα, κάτι που γίνεται συχνά σε χώρες της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης:

Ιλαρά: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κίνδυνος επιδημίας ιλαράς στη Σλοβενία

Ιλαρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

"Θεράπευσαν" τον καρκίνο με τον ιό της ιλαράς