ΦΑΡΜΑΚO

Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές

Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές

Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου, τα αιτήματα των κλάδων και φορέων δεν μπορούν να περιμένουν ούτε να χρονοτριβούν, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κλάδους όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αποτελεί βασικό βραχίονα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και αξιόπιστο πρεσβευτή στις παγκόσμιες αγορές.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι στόχοι και οι προσδοκίες δεν αλλάζουν, ούτε φυσικά τα αιτήματα, ωστόσο αυτό που επιβάλλεται να γίνει σχεδόν επιτακτικά είναι να δοθούν άμεσα λύσεις.

Έτσι, η ατζέντα της φαρμακοβιομηχανίας παραμένει σταθερή: Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα θέματα τιμολόγησης και αποζημίωσης, η κατάργηση των χαρατσιών rebate και clawback και η ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα-συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και κλάδου, αποτελούν τα σταθερά αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία δεν παρεκκλίνει σε κανένα σημείο και παραμένει σταθερή μέχρι κεραίας.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επιμένουν εδώ και καιρό σε μια διόρθωση και όχι αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ από τα 2 δις ευρώ που είναι σήμερα και που αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο κλάδος. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι τα 2 δις ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης θα αυξηθούν άμεσα κατά 360 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ζητούν επίσης να σπάσει ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα ανά κατηγορία. Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται δικαιοσύνη στο σύστημα, ενώ και το clawback που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις, θα είναι ηπιότερο.

Η τιμολόγηση και η αποζημίωση αποτελούν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και που δημιουργούν τεράστιο προβληματισμό.  Ειδικότερα η αποζημίωση, προκαλεί πονοκέφαλο στις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ ζητούν να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολανδέζος, ζητάμε να αλλάξει η διαδικασία της τιμολόγησης και της αποζημίωσης και να απλοποιηθεί. Δεν μπορεί πλέον να ισχύει η τιμολόγηση με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Ζητάμε ένα πιο ευέλικτο σύστημα, για παράδειγμα ένα καλάθι από 10 χώρες ή και λιγότερες. Δυστυχώς αυτό δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει ο ΕΟΦ, τονίζει ο κ. Ολανδέζος, ωστόσο ευελπιστούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, με τις διαρκείς μειώσεις των φαρμάκων, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ εκτιμούν ότι σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να έχουμε καινούργια γενόσημα. Η πολιτική των γενοσήμων πρέπει να αναθεωρηθεί και να πάψουμε κάποτε να μιλάμε μόνο για τιμές. Θα πρέπει να πάμε σε άλλα διαρθρωτικά μέτρα, τονίζουν.

Αναφορικά με τα δύο χαράτσια rebate και clawback, τα οποία δεν ταλαιπωρούν μόνο την φαρμακοβιομηχανία αλλά και όλους τους ιδιώτες παρόχους υγείας, ο κ. Ολανδέζος τονίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ότι για το 2013 το rebate ανήλθε σε 222 εκατ. ευρώ και το clawback σε 152 εκατ. ευρώ. Για το 2014, το rebate ήταν 258 εκατ. ευρώ και το clawback 190 εκατ. ευρώ.

Πάντως να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, σε στρογγυλό τραπέζι στο 10ο συνέδριο της ΕΣΔΥ, ανέφερε με έμφαση πως δεν γνωρίζει εάν το 2015 καταργηθεί το clawback. Φυσικά ο κ. Βορίδης έχει επισημάνει πολλάκις ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, ωστόσο για να συμβεί αυτό, πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως πρωτόκολλα, Κατεθυντήριες Γραμμές και πλαφόν.

Μια συμφωνία-πλαίσιο η οποία θα τηρηθεί σταθερά για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια και ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα αναφέρεται στην υλοποίηση όλων των δράσεων μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί ένα ακόμη πάγιο αίτημα για το οποίο επιμένουν εντονότατα οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Αλήθεια τι απέγινε εκείνο το Κοινωνικό Συμβόλαιο που είχε καταθέσει η ΠΕΦ στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά; Ας ελπίσουμε να μην έχει την τύχη μιας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης και να υλοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές και σχηματισθεί νέα κυβέρνηση! 

Διαβάστε ακόμη:

 Κων. Φρουζής: Το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση

Κραυγή της ΠΕΦ: Σταματήστε να μειώνετε τις τιμές στα φάρμακα, υπάρχουν & άλλοι τρόποι εξορθολογισμού

Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός

Κανένα γενόσημο στα φαρμακεία αν δεν παράγεται στην Ελλάδα

Εφιαλτικό σενάριο για τους ασθενείς: Φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ ευρώ για το 2015;

ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχανίας & κοινωνίας