ΦΑΡΜΑΚO

Σε διπλασιασμό των εσόδων της στοχεύει η Shire με την εξαγορά της NPS Pharmaceuticals

Έναντι 5,2 δισ. δολαρίων, έκλεισε η συμφωνία μεταξύ NPS Pharmaceuticals και της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Shire, με βασικό πεδίο δράσης, τα σπάνια νοσήματα.

 

Σε διπλασιασμό των εσόδων της στοχεύει η Shire με την εξαγορά της NPS Pharmaceuticals

H Shire, θα καταβάλλει στην NPS -που επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα των σπανίων παθήσεων- 46 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, με premium 51% έναντι της τιμής της μετοχής στις 16.12.2014 (30,47 δολ.) και 9,8% πάνω από την τιμή κλεισίματος της 9 Ιανουαρίου.

Με τη συμφωνία, η Shire στοχεύει στην τεντουγλουτίδη για το σύνδρομο βραχέος εντέρου, που σημείωσε πωλήσεις ύψους 67,9 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014. Η αγορά περιλαμβάνει την ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ορμόνη του παραθυρεοειδούς για τη θεραπεία του υποπαραθυρεοειδισμού, για την οποία αναμένεται σχετική έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στο τέλος του μηνός, ενώ ταυτόχρονα η σχετική αίτηση εξετάζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shire, Flemming Ornskov δήλωσε πως η απόκτηση της NPS "είναι ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση της στρατηγικής της Shire για μια ηγετική εταιρεία βιοτεχνολογίας".

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της NPS, Francois Nader, δήλωσε ότι η εξαγορά "θα επιταχύνει τη φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε πάσχων από σπάνια ασθένεια έχει μια θεραπεία".

Εν τω μεταξύ, η αναλύτρια του Economist Intelligence Unit, Ana Nicholls σημείωσε ότι η Shire βρισκόταν ήδη σε επιφυλακή για εξαγορές, ύστερα από το ναυάγιο της εξαγοράς της από την AbbVie, η οποία αποσύρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον η εξαγορά αυτή, σύμφωνα με την αναλύτρια, φέρνει την Shire πιο κοντά στο στόχο της για διπλασιασμό των ετήσιων εσόδων της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Σε συμφωνία ήρθε η AbbVie με τη Shire για τη συνένωσή τους

Σπάνια νοσήματα: ανάγκη για συνεχή ενημέρωση έχουν γιατροί & ασθενείς

Shire: δεύτερη παράταση για την εξαγορά της ViroPharma