ΦΑΡΜΑΚO

«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια

Περισσότερα από 30 βρέφη στις ΗΠΑ έχουν τεθεί σε κατ' οίκον απομόνωση, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη στην επιτρεπτή ηλικία ώστε να λάβουν το εμβόλιο για την ιλαρά, όμως έχουν πιθανώς εκτεθεί στον ιό.

«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια

Η επιδημία ιλαράς που ξέσπασε στη Disneyland αποτέλεσε την αφορμή για αρνητικά σχόλια και αυστηρή κριτική ενάντια στο μικρό αλλά ισχυρό αντι-εμβολιαστικό κίνημα στο οποίο συμμετέχουν ορισμένοι γονείς στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές Αρχές Δημόσιας Υγείας πασχίζουν να καταστείλουν την επιδημία, όμως από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2013μέχρι σήμερα έχουν ήδη νοσήσει τουλάχιστον 70 άτομα σε έξι διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και στο Μεξικό. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και «κοιτίδα» της επιδημίας θεωρείται η Disneyland που βρίσκεται εκεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν δεν είχαν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο ενάντια στην ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά (MMR).

Η ιλαρά αποτελεί μάστιγα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, όμως είχε σχεδόν εξαλειφθεί στις ΗΠΑ χάρη στους συστηματικούς εμβολιασμούς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο ιός έχει κάνει την επανεμφάνισή του στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της απόφασης ορισμένων γονέων να εξαιρέσουν τα παιδιά τους από τον κανόνα των γιατρών που υποδεικνύει ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια πριν ξεκινήσουν το σχολείο.

«Κάποιοι άνθρωποι είναι απλώς απίστευτα εγωιστές», δηλώνει ο Δρ James Cherry, ειδικός σε θέματα Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια, αναφορικά με το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Τόσο οι ειδικοί όσο και τα Μέσα ασκούν δριμύτατη κριτική σε όσους συμμετέχουν στο κίνημα.

«Η ιλαρά αποτελεί νόσημα που έχει νικηθεί χάρη στη σύγχρονη Ιατρική. Είναι απογοητευτική αυτή η πεισματική εναντίωση ορισμένων στην ίδια την Επιστήμη. Η επιδημία ιλαράς που ξέσπασε στη Disneyland αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι ο κόσμος είναι τελικά πολύ μικρός», αναφέρει σχετικό editorial που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Los Angeles Times.

Τα τελευταία γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις ΗΠΑ υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη για συστηματικούς εμβολιασμούς μικρών και μεγάλων, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων. Μέσω των εμβολίων, η Επιστήμη παρέχει σήμερα ασφαλή και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης ενάντια σε ασθένειες που παλαιότερα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για δεκάδες ανθρώπους.