ΦΑΡΜΑΚO

Καλύτερος ο θάνατος από την φαρμακευτική θεραπεία για μια ζωή;

Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι 1 άτομο στα 3 θα επέλεγαν να ζήσουν περισσότερο μόνο αν η φαρμακευτική του θεραπεία δεν διαρκούσε εφ' όρου ζωής.

Καλύτερος ο θάνατος από την φαρμακευτική θεραπεία για μια ζωή;

Εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, απάντησαν ότι προτιμούν μερικές εβδομάδες ζωής χωρίς φάρμακα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Cardiovascular Quality and Outcomes.

Ερευνητές από δύο αμερικάνικα πανεπιστήμια ζήτησαν από 1.000 εθελοντές πενηντάρηδες να απαντήσουν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Μία από τις ερωτήσεις έθετε το εξής: «Πόσο καιρό είστε πρόθυμοι να μειώσετε την ζωή σας αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνετε φαρμακευτική θεραπεία για την υπόλοιπη ζωή σας;». Ρωτήθηκαν ακόμα και για το ποσό των χρημάτων που ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν για την θεραπεία ή τους κινδύνους που θα διέτρεχαν.

Καταμετρώντας τα αποτελέσματα οι ερευνητές κατέληξαν ότι 8% θα αρνούνταν για δύο χρόνια να παίρνουν φάρμακα αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να παίρνουν ένα χάπι την ημέρα, 21% θα αντάλλασσαν μια βδομάδα για ένα ολόκληρο χρόνο ενώ 70% απάντησε ότι δεν θα ήθελε να πεθάνει αλλά χωρίς να είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν θεραπεία για την υπόλοιπη ζωή τους.

Όσον αφορά τους κινδύνους θνησιμότητας που διέτρεχαν αν δεν έπαιρναν την κατάλληλη θεραπεία: το 13% δήλωσε έτοιμο να αποδεχτεί τους ελάχιστους κινδύνους αν αυτό σήμαινε ότι θα απέφευγε τα καθημερινά χάπια, το 9% θα ανεχόταν μέχρι και το 10% των κινδύνων. Το 62% απάντησε ότι δεν ήθελε έναν πρόωρο θάνατο γι αυτό και θα προτιμούσε την θεραπεία.

Τέλος, το 21% θα πλήρωνε 900 ευρώ για την θεραπεία του ενώ το 43% δεν θα πλήρωνε τίποτα.

Διαβάστε ακόμη:

"Τεστ θανάτου" αξιολογεί τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών στα "επείγοντα"

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξήριο της νεότητας

Κική Τσακίρη: Η Ελληνίδα που θέλει να υποβληθεί σε ευθανασία

Ταξιδεύουν στην Ελβετία για ευθανασία, πληρώνοντας έως και 8.000 €

Εξομόλογηση γιατρού: «Βοήθησα να πεθάνουν 100 ασθενείς»