ΦΑΡΜΑΚO

Πειραματικό φάρμακο μειώνει στο μισό τις κρίσεις άσθματος

Ένα πειραματικό φάρμακο μπορεί να μειώνει στο μισό τις κρίσεις άσθματος στους ασθενείς οι οποίοι δεν κατορθώνουν να θέσουν υπό έλεγχο τη νόσο τους παρά τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Πειραματικό φάρμακο μειώνει στο μισό τις κρίσεις άσθματος

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από σοβαρό άσθμα, το οποίο δεν ρυθμίζεται παρά τις υψηλές δόσεις εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών ή/και της κορτιζόνης που παίρνουν από το στόμα.

Υπολογίζεται ότι το 5% των ασθενών με άσθμα πάσχει από αυτή τη σοβαρή μορφή, η οποία συνοδεύεται από συχνές, σοβαρές κρίσεις (ή παροξύνσεις, όπως αποκαλούνται επιστημονικά), αυξημένη νοσηλεία και κίνδυνο θανάτου.

Το πειραματικό φάρμακο λέγεται ρεσλιζουμάμπη (reslizumab) και αξιολογήθηκε σε δύο ξεχωριστές μελέτες, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Respiratory Medicine» και παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας, Ασθματος και Ανοσολογίας (ΑΑΑΑΙ) που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον του Τέξας.

Στις μελέτες συμμετείχαν σχεδόν 1.000 εθελοντές, ηλικίας 12 έως 75 ετών, από δεκάδες ερευνητικά κέντρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Όλοι τους έπασχαν από άσθμα που δεν ελεγχόταν με τα εισπνεόμενα στεροειδή και είχαν παρουσιάσει τουλάχιστον μία ασθματική κρίση κατά το τελευταίο έτος, ενώ είχαν και αυξημένα επίπεδα στο αίμα ενός είδους λευκών αιμοσφαιρίων που λέγονται ηωσινόφιλα.

Τα ηωσινόφιλα συμβάλλουν στη φλεγμονή και πιστεύεται ότι αυξάνουν τη σοβαρότητα του άσθματος στους ασθενείς.

Οι εθελοντές κάθε μελέτης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων ελάμβανε τα κλασικά φάρμακα για το άσθμα συν το πειραματικό μία φορά τον μήνα και η άλλη τα κλασικά φάρμακα μαζί με μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Μετά από 12 μήνες θεραπείας, οι μισοί από τους ασθενείς που ακολουθούσαν την αγωγή με το ψευδοφάρμακο είχαν εκδηλώσει κρίσεις άσθματος, ενώ παρατηρήθηκε ότι απ' όσους έπαιρναν τη ρεσλιζουμάμπη κρίση πάθαινε ο ένας στους τρεις.

Επιπλέον, ο αριθμός των κρίσεων σε όσους έπαιρναν το πειραματικό φάρμακο ήταν μειωμένος κατά το ήμισυ, ενώ η πνευμονική τους λειτουργία παρουσίασε σημάδια βελτίωσης από την πρώτη κιόλας έγχυση (η ρεσλιζουμάμπη χορηγείται ενδοφλεβίως).

Στην πραγματικότητα «μέσα σε μία - δύο εβδομάδες από την πρώτη έγχυση τα επίπεδα των ηωσινόφιλων στο αίμα τους είχαν μειωθεί» δήλωσε ο επικεφαλής της μίας μελέτης δρ Μάριο Κάστρο, καθηγητής Πνευμονολογικής και Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σεντ Λούις.

«Τα κύτταρα αυτά εισέρχονται στους πνεύμονες και προκαλούν διόγκωση και φλεγμονή στους αεραγωγούς, οι οποίοι αναπτύσσουν ερυθρότητα και αρχίζουν να παράγουν βλέννα. Οταν αρχίζαμε τη μελέτη πιστεύαμε πως αν εμποδίζαμε τα ηωσινόφιλα να προκαλέσουν αυτού του είδους τις βλάβες θα βελτιωνόταν η ροή του αέρα στους πνεύμονες – και αυτό ακριβώς είδαμε.

Μάλιστα, η σημαντική βελτίωση που παρατηρήσαμε στην αναπνευστική λειτουργία των ασθενών από τους πρώτους κιόλας μήνες της θεραπείας διατηρήθηκε καθ' όλη όλη τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για κάθε νέο φάρμακο που δοκιμάζουμε».

Η ρεσλιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει μία φλεγμονώδη ουσία του οργανισμού που ονομάζεται ιντερλευκίνη-5 και παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμαση και ανάπτυξη των ηωσινόφιλων.

Ο δρ Κάστρο εκτίμησε ότι το 30%-40% των πασχόντων από άσθμα έχουν αυξημένα επίπεδα ηωσινόφιλων, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν με την απλή, γενική εξέταση αίματος στην οποία αποτυπώνεται ο επονομαζόμενος λευκοκυτταρικός τύπος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του προστάτη: Πολλά υποσχόμενη θεραπεία από Βρετανούς επιστήμονες

Νέα θεραπεία εξαφανίζει τα σημάδια από τα σπυράκια