ΦΑΡΜΑΚO

Η βιταμίνη Β3 μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Β3 συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος σε υποομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η βιταμίνη Β3 μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές μελέτησαν 386 άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα νικοτιναμίδης (μορφή της βιταμίνης Β3) και παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 23% στα νέα περιστατικά μη μελανωματικού καρκίνου στους ασθενείς που είχαν λάβει σε διάστημα πενταετίας διάγνωση για καρκίνο του δέρματος.

Το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο συνηθέστερες μορφές μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος και οφείλονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιο. Αν και οι δείκτες επιβίωσης για αυτές τις δύο μορφές καρκίνου είναι υψηλοί, παρατηρούνται τάσεις επανεμφάνισης μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η βιταμίνη Β3 μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα ενάντια στην επανεμφάνιση του μη μελανωματικού καρκίνου.

Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου στο Σικάγο.