ΦΑΡΜΑΚO

Νέα στοιχεία: Οι στατίνες δεν επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη

Οι στατίνες δεν επηρεάζουν αρνητικά την μεσοπρόθεσμη μνήμη, όπως προκύπτει από μεγάλης κλίμακας έρευνα δύο αμερικανικών πανεπιστημίων.

Νέα στοιχεία: Οι στατίνες δεν επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Internal Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Στρομ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την απώλεια μνήμης σε τρεις ομάδες: άτομα που είχαν αρχίσει πρόσφατα τη λήψη στατίνων για τον έλεγχο της χοληστερόλης, άτομα που έπαιρναν άλλα σκευάσματα κατά της χοληστερόλης και άτομα που δεν έπαιρναν γενικώς καμιά αγωγή για τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Συγκριτικά με τους μη χρήστες, περισσότεροι λήπτες στατίνων ανέφεραν απώλεια μνήμης 30 ημέρες μετά την αρχή της θεραπείας. Ωστόσο, το ίδιο ίσχυε και γι' αυτούς που έπαιρναν άλλα φάρμακα για την χοληστερόλη.

«Η μελέτη δείχνει ότι οτιδήποτε μειώνει τη χοληστερόλη μπορεί να έχει όμοια επίδραση στη μεσοπρόθεσμη μνήμη. Ωστόσο, η θεωρία αυτή δεν έχει επιστημονική αξιοπιστία λόγω των μεγάλων διαφορών στη χημική δομή των διαφόρων φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης. Συνεπώς, θα πρέπει να εξετάσουμε την παράμετρο της "προκατάληψης", δηλαδή οι ασθενείς που παίρνουν ένα νέο φάρμακο συνήθως επισκέπτονται συχνότερα τον γιατρό τους και επομένως είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει η υγεία τους», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Από την πλευρά του ο Δρ Στρομ συμπληρώνει ότι «όταν οι ασθενείς παίρνουν στατίνες και γενικώς οποιοδήποτε φάρμακο προσέχουν κάθετι διαφορετικό πάνω τους. Συνεπώς, αν έχουν ήδη προβλήματα μνήμης, είναι φυσιολογικό να το προσέξουν όταν ξεκινήσουν τη θεραπεία με στατίνες. Κι ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν προκαλείται από το φάρμακο, εκείνοι πιστεύουν ότι φταίει το φάρμακο».

Και καταλήγει λέγοντας ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για προβλήματα μνήμης συνέπεια της χρήσης στατίνων, αφού παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν και δεν επιδεινώνουν την μακροπρόθεσμη μνήμη.

Διαβάστε επίσης:

Οι στατίνες τριπλασιάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης όσων έπαθαν εγκεφαλικό

Έρευνα: Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να παίρνουν στατίνες