ΦΑΡΜΑΚO

Έτοιμοι για όλα και κυρίως για τα άκρα δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, όμως πρώτα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Πρώτα πανυγειονομική συνδιάσκεψη η οποία προγραμματίζεται στις επόμενες 15 ημέρες και μετά πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μία συνέλευση, η οποία διήρκεσε γύρω στις 8 ώρες το Σάββατο.

Έτοιμοι για όλα και κυρίως για τα άκρα δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, όμως πρώτα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ακούστηκαν όλες οι φωνές και όλες οι τάσεις, υπήρξε πολυφωνία είναι γεγονός, όμως οι φαρμακοποιοί δεν αποφάσισαν στην παρούσα φάση απεργίες, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εκπρόσωποι που ζήτησαν απεργίες στις 16 και 23 Ιουνίου και μία 48ωρη, όταν κατατεθεί το σχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Αυτό που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση, είναι μέσα στο άμεσο προσεχές διάστημα να πραγματοπιηθεί μία μεγάλη πανυγειονομική συνδιάσκεψη, σττην οποία καλεσμένοι θα είναι κοινωνικοί φορείς, φαρμακοποιοί, γιατροί αλλά όχι πολιτικά πρόσωπα.

Φυσικά το κύριο θέμα που κυριάρχησε στην ΓΣ ήταν τα ΜΥΣΥΦΑ, ή ΜΥΑΦΑ (Μη αποζημιούμενα φάρμακα), με τον πρόεδρο του ΠΦΣ να ζητά από τον υπουργό Υγεείας, να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται σαφέςς, ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή των ΜΥΣΥΦΑ. Διότι εάν αυξηθεί η τιμή τους- όπως προβλέπει η υπουργική απόιφαση Βορίδη για την 1η Ιανουαρίου 2016- τότε σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για είσοδό τους στα Σούπερ Μάρκετ.

Αυτό που ζήτησε το προεδρείο του ΠΦΣ, είναι να επιστρέψει η σταθερή, ενιαία διατιμημένη τιμή στα ΜΥΣΥΦΑ, ώστε να μην αυξηθεί η τιμή τους εξαιτίας της απελευθέρωσης.

Κάτι άλλο που επεσήμανε επίσης με εμφατικό τρόπο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, είναι ότι εάν γύριζε τον χρόνο πίσω, θα αντιδρούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, όπως είχε πει στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα 11.000 φαρμακεία θα μπορούν να μεταμορφωθούν σε αντίστοιχα εκλογικά κέντρα, το ίδιο ακριβώς επαναλαμβάνει και στην παρούσα κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν, σημείωσε ο κ. Λουράντος. Επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατέστρεψε τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς και ζήτησε να σταματήσει η οικονομική αβεβαιότητα των μελών του κλάδου και να καταργηθούν όλοι οι μνημοναικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Παραμένουμε στις επάλξεις έτοιμοι για κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει εξεγερθεί» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος με αφορμή την συνεχιζόμενη καθυστέρηση που εμφανίζει σήμερα η κυβέρνηση στην επίλυση των θεμάτων που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ακόμη, πως «Οι Φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν ακόμη πιο δυναμικά. Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί όπως το θέμα της πολυϊδιοκτησίας , του ωραρίου και τα άλλα μνημονικά μέτρα που απορρύθμισαν την λειτουργία του κλάδου χωρίς να προσφέρουν τίποτα θετικό στην Φαρμακευτική Περίθαλψη.

Το θέμα του ΕΟΠΥΥ και των καθυστέρησης των πληρωμών του προς τους φαρμακοποιούς, απασχόλησε πολλά μέλη, όπως μεταξύ άλλων, και τον πρώην πρόεδρο του ΠΦΣ και πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί σοβαρό ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεπεράσει ήδη τον προϋπολογισμό του κατά 100 εκατ. ευρώ το πρώτο 4μηνο του έτους και κατά 200 εκατ.ευρώ στο σύνολο των δαπανών του, επεσήμανε.

Μία άλλη πρόταση που κατατέθηκε επίσης από φαρμακοποιό, αφορούσε στην ανάγκη για συμπράξεις και συνεταιρισμούς, που θα δώσει την ευκαιρία σε συστεγάσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές, ανέφερε πως «είμαστε μόνοι μας πολιτικά ως κλάδος, από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας». Και συνέχισε:

«Τι κάνουμε λοιπόν τώρα:

Κρατάμε ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα με κάθε θυσία και μέσο, με:
- Επικοινωνιακές καμπάνιες συνεχείς και επίμονες παντού,
- Κινητοποιήσεις αν ο κλάδος καταλάβει το διακύβευμα και όχι μόνο θελήσει αλλά είναι διατεθειμένος να μπορέσει και να πείσει τον εαυτό του να τις πραγματοποιήσει,
- Επαφές και πίεση συνεχή σε οποιονδήποτε εντός και εκτός Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα την υπόθεσή μας.

i) Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού και έτσι επηρεάζουμε πολύ τον κόσμο. Το να είμαστε ικανοποιημένοι και ήρεμοι συμφέρει, το αντίθετο πολιτικά κοστίζει.
ii) Είμαστε οργανωμένοι και έτσι αυτό που επιλέξουμε να πράξουμε, ρήξη ή συνεργασία, θα είναι πολλαπλάσιο σε ισχύ συγκρινόμενο με το πλήθος μας ως 11.000 φαρμακοποιοί.
- Σχεδόν μισό εκατομύριο κόσμος καθημερινά διαβαίνει τις πόρτες των Φαρμακείων στην Ελλάδα και μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς κάθονται και συζητούν πάνω από 2 λεπτά, εφόσον οι περισσότεροι εξυπηρετούνται από μικρά συνοικιακά και επαρχιακά Φαρμακεία της γειτονιάς.
iii) Η Πολιτεία και η κοινωνία κερδίζουν εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ κάθε χρόνο, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε εμείς και λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούσαμε πάντα.
- Χιλιάδες κόσμος καθημερινά γλιτώνει μία επίσκεψη σε γιατρό η σε Νοσοκομείο επειδή έλυσε πρώτα το πρόβλημα υγείας του σε κάποιο Φαρμακείο με τον φαρμακοποιό του. Και έτσι το Σύστημα Υγείας γλιτώνει εκατομμύρια ευρώ καθημερινά από εκείνους τους πολίτες που τελικά χάρη σε εμάς δεν χρειάστηκε να ζητήσει τις υπηρεσίες του.
iv) Έχουμε από την επιστημονική φύση μας απεριόριστες προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσης αυτών που μπορούμε να προσφέρουμε στην Πολιτεία και στην κοινωνία με τον τρόπο που λειτουργούμε.
- Η ένταξή μας νομοθετικώς και οργανικώς στις δομές της ΠΦΥ που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη από εξειδικευμένα σημεία πρόσβασης παντού και επιστημονικό προσωπικό ανεξάρτητο από δεσμεύσεις τύπου εξαρτημένης εργασίας σε τρίτους».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ:

«Αν δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα να περιφρουρήσουμε θεσμικά τον κλάδο, δεν έχει κανένα νόημα να βασίζουμε το μέλλον μας σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και μόνο.
Απαραίτητοι μεν αυτοί οι σχεδιασμοί, αλλά η κουλτούρα μας και ο τεράστιος υπάρχων αριθμός και διασπορά μας εμποδίζει να αφήσουμε με ασφάλεια τις τύχες μας στο επιχειρείν και μόνο.
Και φυσικά το επιχειρείν ΔΕΝ αναδεικνύει το κυριότερο και μόνο αναπαλλοτρίωτο συγκριτικό πλεονέκτημά μας ως κλάδο: την επιστημονοσύνη μας Ανωτάτου Πανεπιστημιακού Επιπέδου που δεν την έχει κανείς άλλος εκεί έξω παρά μόνο εμείς και αποτελεί αυτό που μας διαφοροποιεί στις συνειδήσεις του κόσμου.

Η Πορτογαλία σχεδίασε τη σημερινή πορεία του κλάδου, της ΑΦΟΥ πρώτα έχασε τα πάντα, και αυτή η πορεία δεν αγκαλιάζει εξίσου τους πάντες, παρά μόνο σαν υπόσχεση στο μέλλον και όχι αυτόματα και ταυτόχρονα για όλους όσοι είναι φαρμακοποιοί. Εμείς όμως καλούμαστε να σχεδιάσουμε ΤΩΡΑ που ακόμα έχουμε θεσμικώς ζωντανές ρυθμίσεις εν ισχύ».

Διαβάστε ακόμη:

Γενική Συνέλευση Φαρμακοποιών: Στις επάλξεις για απεργία, αλλά πρώτα πανυγειονομική συνδιάσκεψη

Έκκληση Λουράντου από την Γ.Σ. να μην απελευθερωθεί η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, γιατί έτσι θα πάνε στα Σ/Μ


Γενική Συνέλευση ΠΦΣ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απεργιών - Ναι σε άλλες μορφές δράσης