ΦΑΡΜΑΚO

Ορίστηκαν τα νέα πλαφόν στη συνταγογράφηση

Με βάση την ειδικότητα και τη γεωγραφική περιοχή, καθώς και μηνιαίους στόχους χορήγησης φαρμάκων εκτός καθεστώτος προστασίας (γενόσημων και off patent) ορίζονται τα νέα όρια συνταγογράφησης ανά ιατρό.

Ορίστηκαν τα νέα πλαφόν στη συνταγογράφηση

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (διαβάστε την ολόκληρη ΕΔΩ) του Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε ιατρού καθορίζονται ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα, καθώς και το μήνα του έτους (εποχικότητα). Τα όρια αυτά έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του προηγούμενου έτους σε ολόκληρη την επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την περιφερειακή ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

Οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων ανά ιατρό, προέκυψαν, επίσης, από στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας και τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων σε αυτές. Στους στόχους υπάγονται και σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους (off patent) και έχουν λιανική τιμή ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενόσημων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

Από το πλαφόν εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Επίσης, εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, καθώς και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση έχει προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.

Τέλος, εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός, καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής ∆ιαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ενώ με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού θα μπορούν να εξαιρούνται επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών.

Οι ιατροί θα καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσουν τη συνταγογράφησή τους σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο κατά 5% ανά μήνα για τρεις συνεχόμενους μήνες, όσον αφορά στο ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενόσημων και καθεστώτος προστασίας φαρμάκων (προ του 2012). Σημειώνεται ότι και οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση των συνταγών να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Επίσης, οι ιατροί θα καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσουν τη συνταγογράφησή τους και στην περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν. Συγκεκριμένα, ως επανειλημμένη υπέρβαση ορίζεται η υπέρβαση των ορίων που αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση, σε ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Ουσιαστική πολιτική για το φάρμακο που στοχεύει στην «καρδιά» της κοινωνίας

Σύμπλευση υπ. Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας για rebate με βάση τον όγκο