ΦΑΡΜΑΚO

Αγώνας δρόμου από όλους τους φορείς, για να αντέξει η αγορά φαρμάκου

Aγώνας δρόμου προκειμένου να αντέξει η αγορά και να μην υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην επάρκεια του φαρμάκου, συντελείται εδώ και 15 ημέρες, από την ημέρα που τέθηκαν τα capital controls, από όλους τους θεσμικούς φορείς. 

Αγώνας δρόμου από όλους τους φορείς, για να αντέξει η αγορά φαρμάκου

Η ευρεία συνάντηση την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας, έδειξε με πολύ γλαφυρό τρόπο την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι φορείς το θέμα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η αγορά παρά τις δύσκολες - από άποψη ρευστότητας- 15 ημέρες άντεξε. Και φυσικά πρέπει να αντέξει.

Οι φαρμακοποιοί, επέδειξαν για ακόμη μία φορά αντιστάσεις, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, για όσες φαρμακαποθήκες πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας :

• Απαγόρευση επ' αόριστον των παραλλήλων εξαγωγών με ταυτόχρονη υπουργική απόφαση κατά την οποία όταν επιτραπούν στό μέλλον, θα επιτρέπεται η εξαγωγή των φαρμάκων ΜΟΝΟ αυτών που θα αγοραστούν από την ημερομηνία αυτη και μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η σημερινή αποθήκευση των φαρμάκων, ώστε να εξαχθούν όταν οι εξαγωγές επιτραπούν.
• Έλεγχο από των ΕΟΦ της πορείας όλων των φαρμάκων (ειδικά των εξαγώγιμων), από την παραγωγή ή την εισαγωγή τους μέχρι την διάθεσή τους.
• Ελεγχος των αποθεμάτων σε φάρμακα των εταιρειών για να διαπιστωθεί αν τελικά έχουμε ή όχι επάρκεια και αν τηρείται ο νόμος περί τρίμηνου στοκ!!!
• Κατάργηση της αναγραφής της εμπορικής ανομασίας των φαρμάκων στην συνταγή.

Στον υπουργό Υγείας κατατέθηκαν εκ μέρους μας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, όλες οι επιστολές των μελών μας αλλά και όσα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την απίστευτη συμβολή σας στην προσπάθεια που κάνουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την παρουσίαση της αλήθειας με στοιχεία ΕΠΩΝΥΜΑ και όχι με ... φιλολογίες !

Κατατέθηκαν επίσης επιστολές διαμαρτυριών πολιτών που μέσω διαδυκτίου συλλέξαμε και παρουσιάσαμε. Αποτελεί πραγματικά πρωτοφανές γεγονός το ότι μέσα σε τρείς ώρες (!!!) συγκεντρώσαμε πάνω από 500 περιπτώσεις που αποδεικνύουν την αλήθεια γύρω από το φάρμακο και την διάθεσή του στους Ελληνες πολίτες. Η συλλογική προσπάθεια σε όλο της το μεγαλείο ...

Επιμείναμε πως είναι προτιμότερο να προλάβουμε ένα πρόβλημα παρά να το θεραπεύουμε μετά, και πως οι εξαγωγές μπορεί να είναι νόμιμες, αλλά ειδικά σήμερα δεν μπορεί οτιδήποτε νόμιμο να θεωρείται και ηθικό. Πολύ δε περισσότερο όταν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι εξαγωγές έφθασαν στο ρεκόρ των 776.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που το πλαφόν και οι εκβιασμοί προς τα φαρμακεία έδιναν και έπερναν...

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια με στοιχεία και θέσεις που εξυπηρετούν όχι μόνο τον κλάδο αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Διότι όπως είπαμε ο φαρμακοποιός (και ο ιατρός) εν αντιθέσει με όλους τους άλλους είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τον πολίτη και μπορεί να ακούσει τα προβλήματά του, να νοιώσει τις ανησυχίες του να αντιληφθεί την κοινωνία ολόκληρη...

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση για το φάρμακο: Η αγορά άντεξε - Ο Λουράντος ζητά πάγωμα των παράλληλων εξαγωγών

Το φάρμακο στα χρόνια του capital control: Ανάγκη για σύμπνοια και αγαστή συνεργασία από όλους τους φορείς