ΦΑΡΜΑΚO

Eurogroup: Επανέρχεται η ανάλγητη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ιδιοκτησιακό και απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ

Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε (και παρακολουθεί) ο ελληνικός λαός αλλά και όλος ο κόσμος το σαββατοκύριακο τις κρίσιμες διεργασίες στις Βρυξέλλες, τόσο του Eurogroup, όσο και της Συνόδου Κορυφής των 19, με την Ελλάδα σε γκρο πλαν και με μια απίστευτη πίεση των δανειστών, δραματική θα λέγαμε, πάνω στις ελληνικές θέσεις.

Eurogroup: Επανέρχεται η ανάλγητη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ιδιοκτησιακό και απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ

Το σκωτσέζικο ντους ήταν διαρκές και επώδυνο, οι ακραίοι εκβιασμοί κυριαρχούσαν σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις, ενώ τα πράγματα κορυφώθηκαν αρνητικά, όταν γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής, η ιταμή αξίωση των Γερμανών για μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο ώστε να εκποιηθεί η ελληνική δημόσια περιουσία αποτέλεσε την θρυαλλίδα με την οποία παρ' ολίγο να τιναχθούν όλα στον αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του που τον συνοδεύουν, ειδοποίησε στην Αθήνα «να είμαστε έτοιμοι για όλα»!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απέκρουσε με πολιτικά και με νομικά επιχειρήματα την αξίωση αυτή και εν κατακλείδι αποσύρθηκε από τη Μέρκελ.

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, επανέρχεται δριμύτερη και είναι έτοιμη να αποτελέσει για ακόμη μία φορά βόμβα στα θεμέλια πολλών κλάδων, με πρώτο αυτόν των φαρμακοποιών. Η επαναφορά της ανάλγητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ -η οποία στηλιτεύθηκε σφόδρα από τους φαρμακοποιούς και η οποία απείλησε σοβαρά την προηγούμενη κυβέρνηση- επανέρχεται με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν εφαρμογή των προβλέψεων για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, άνοιγμα φαρμακείων, γάλα, αρτοποιεία, απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, άδειες των φαρμακείων, καθορισμός περιόδου εκπτώσεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα βρει σθεναρή αντίσταση από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί εδώ και πολύ καιρό και οι οποίοι τονίζουν ότι η Εργαλειοθήκη θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο τον κλάδο και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ίδιους τους ασθενείς, ειδικά με την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, μόλις πληροφορήθηκε τις νέες εξελίξεις, άδραξε την ευκαιρία να κραυγάσει: «Μη τολμήσετε!!! Είμαστε όλοι παρόντες και δυνατοί... Και είμαστε πολλοί... πάρα πολλοί! Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν μπορείτε να μας πάρετε ούτε την ψυχή... ούτε την συνείδηση αλλά ούτε να καταστείλετε την αγωνιστική μας διάθεση! Σπέρνετε ανέμους... ετοιμαστείτε να θερίσετε θύελλες...»

Εκτός από την εργαλειοθήκη, το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης στα εξής ακόμη μέτρα:

- τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ

- Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ

- Λήψη αποφασιστικών μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

- Δραστικές αλλαγές για συλλογική διαπραγμάτευση και ομαδικές απολύσεις. Ειδικότερα για την αγορά εργασίας, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα υπάρξει αυστηρή αναθεώρηση του καθεστώτος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως και το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων

- Εξάλειψη πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στις τράπεζες

- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)

- Μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. σε ανεξάρτητο fund (όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Λουξεμβούργου) για να ιδιωτικοποιηθούν συν τω χρόνω ώστε να απομειωθεί το χρέος

- Αποπολιτικοποίηση δημόσιας διοίκησης με προτάσεις που θα δοθούν μέχρι 20 Ιουλίου

- Δέσμευση για μείωση κόστους δημοσίου τομέα με χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς

- Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2012, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015

Διαβάστε ακόμη:

Αγώνας δρόμου από όλους τους φορείς, για να αντέξει η αγορά φαρμάκου

Συνάντηση για το φάρμακο: Η αγορά άντεξε - Ο Λουράντος ζητά πάγωμα των παράλληλων εξαγωγών

Το φάρμακο στα χρόνια του capital control: Ανάγκη για σύμπνοια και αγαστή συνεργασία από όλους τους φορείς

Σύνοδος Κορυφής: Στο βασανιστήριο του «εικονικού πνιγμού» υποβάλλουν τον Τσίπρα οι δανειστές