ΦΑΡΜΑΚO

Μηχανισμός εποπτείας τιμολόγησης & ορθή τιμολογιακή πολιτική τα «όπλα» του υπ. Υγείας για το φάρμακο

Η εφαρμογή μιας ορθής τιμολογιακής πολιτικής και ενός μηχανισμού εποπτείας της τιμολόγησης φαρμάκων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία.

Μηχανισμός εποπτείας τιμολόγησης & ορθή τιμολογιακή πολιτική τα «όπλα» του υπ. Υγείας για το φάρμακο

Ταυτόχρονα, όπως εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημαντικά έσοδα θα εξασφαλίσει η άμεση αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% σε 6,0%. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας, δημιουργεί μία Επιτροπή διαπραγμάτευσης των τιμών καινοτόμων φαρμάκων αλλά και δύο Ομάδες Εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.

Τα παραπάνω, έγιναν γνωστά, κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης (ΘΠΣ), την Πέμπτη 16 Ιουλίου υπό την προεδρία του Γεν. Γρ. Δημόσιας Υγείας κ. Ι Μπασκόζου.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των Φορέων Ε.Ο.Π.Υ.Υ, Ε.Ο.Φ., Π.Ε.Δ.Υ, Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε και Ε.Σ.Υ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τα μέλη να εργαστούν εντατικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στα φάρμακα και η προστασία των οικονομικών πόρων του Δημοσίου.

Βασικό πυλώνα δράσης της εν λόγω Επιτροπής, θα αποτελέσει η άμεση σύσταση Επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών καινοτόμων φαρμάκων αλλά και η σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.

Αναφορικά με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, προτεραιότητα δόθηκε τόσο στον προσδιορισμό των κατάλληλων SPC φίλτρων (φίλτρα στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος) όσο και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη συσκευασία των φαρμάκων, τον έλεγχο κατανάλωσης ανά ΑΜΚΑ και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεδομένων.