ΦΑΡΜΑΚO

Ο ΙΣΑ ζητά απαντήσεις για την συνταγογράφηση με βάση την δραστική - Στο στόχαστρο υπ. Υγείας, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ

Άμεση απάντηση σχετικά με την εγκύκλιο για την καθολική συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία και την αφαίρεση δυνατότητας της αναγραφής εμπορικής ονομασίας ζητά ο ΙΣΑ, με επιστολή του προς το υπουργό Υγείας, την ΗΔΙΚΑ και την Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ ζητά απαντήσεις για την συνταγογράφηση με βάση την δραστική - Στο στόχαστρο υπ. Υγείας, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ

Ο ΙΣΑ εκτός από το γεγονός ότι στηλιτεύει την απόφαση, αναφέρει πως είναι είναι αδιανόητο να μην ενημερώνονται οι Ιατρικοί φορείς γι αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή, σε συνέχεια της ενεργοποίησης από την ΗΔΙΚΑ της μνημονιακής επιταγής για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, και την αφαίρεση της δυνατότητας αναγραφής της εμπορικής ονομασίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, επιθυμεί ενημέρωση όπως αναφέρει, σύμφωνα με ποια εγκύκλιο προβήκατε στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β' 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και την ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας, δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται πλέον ύστερα από την αιφνίδια αυτή εξέλιξη.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι αδιανόητο να μην ενημερώνονται οι Ιατρικοί φορείς για αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα και αιφνιδίως να λαμβάνουν γνώση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά και επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ απάντηση σας, αλλά και την θέση σας επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Διαβάστε ακόμη:

Ορίστηκαν τα νέα πλαφόν στη συνταγογράφηση

ΙΣΑ: Αιφνίδια αφαίρεση από την ΗΔΙΚΑ της δυνατότητας αναγραφής της εμπορικής ονομασίας