ΦΑΡΜΑΚO

Ένα καλό νέο από τον ΕΟΠΥΥ: Rebate σε μηνιαία βάση - Κερδισμένη η φαρμακοβιομηχανία

Είναι γεγονός ότι οι πάροχοι υγείας είχαν πολύ καιρό να ακούσουν ένα καλό νέο από τον ΕΟΠΥΥ και χθες η διοίκησή του, απηύθυνε μία καλή είδηση. Τον υπολογισμό του rebate σε μηνιαία βάση. 

Ένα καλό νέο από τον ΕΟΠΥΥ: Rebate σε μηνιαία βάση - Κερδισμένη η φαρμακοβιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η είδηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι πλέον ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της διαδικασίας υπολογισμού του rebate, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της λειτουργίας του Οργανισμού, αφορά όλους τους παρόχους υγείας. Ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην φαρμακοβιομηχανία καθώς ο κλάδος μέχρι σήμερα, εκτός όλων των άλλων, ήταν επιβαρυμένος με όχι ένα όχι δύο, αλλά 9 συνολικά rebate. Επομένως η απλοποίηση αυτή από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ανοίγει έναν νέο ορίζοντα για τις επιχειρήσεις και φαίνεται ότι θα της βοηθήσει σημαντικά, καθώς δημιουργεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης δήλωσε σχετικά χθες σε ανακοίνωσή του: «Το νέο σύστημα υπολογισμού του rebate σε μηνιαία βάση, είναι καλύτερο για όλους. Είναι άμεσο και πιο εύκολο να ελεγχθεί. Επίσης δίνει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού στον ΕΟΠΥΥ και στους παρόχους με αποτέλεσμα μια αποδοτικότερη συνεργασία, που τελικά θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης εκφράζει την ικανοποίησή του στο onΜed για το γεγονός ότι απλοποιείται μία διαδικασία η οποία ήταν εξαιρετικά επιβαρυντική για τις βιομηχανίες, προσθέτοντας ακόμη ότι το θέμα το συζήτησαν ενδελεχώς με τον κ. Μπερσίμη και πως ο ίδιος αποδείχθηκε ευέλικτος.

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη αποστείλει από τις 26 Ιανουαρίου σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για το θέμα του rebate καθώς και για μία σειρά άλλων ζητημάτων μεταξύ των οποίων clawback, καθώς και τρόπους εξοικονόμησης πόρων.

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του κάνει λόγο για απλοποίηση του συστήματος rebate. Μιλάει δηλαδή για την ανάγκη ενσωμάτωσης των οριζόντιων rebate σε ένα rebate όγκου το οποίο θα είναι απλό, δίκαιο και σταθερό, θα ενισχύει την διαφάνεια αλλά και την προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα αντικαθιστά σε μία κλίμακα όλα τα επιμέρους rebate (9%μ 2% για ATC5 όγκου, 5% για νέες δραστικές και δυναμική τιμολόγηση, επιστροφή χονδρεμπορικού κέρδους, 50%- 50% και επιστροφή διαφοράς των ΦΥΚ από απευθείας πωλήσεις στα φαρμακεία.

Θα ξεκινάει από το 1ο κουτί πώλησης και θα τηρεί την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ιδιωτικής αγοράς και ΦΥΚ.

Η βάση θα είναι το 2014, εκτιμά ο ΣΦΕΕ καθώς το 2015 δεν αποτελεί συγκρίσιμο έτος αφού δεν υπήρξαν ανατιμολογήσεις ή άλλα διαρθρωτικά μέτρα εξοικονόμησης. Αντιθέτως, το 2016 αναμένεται εξοικονόμηση από τις 2 ανατιμολογήσεις (Νοέμβριος 2015 & Ιανουάριος 2016), καθώς και από τον επαναϋπολογισμό των τιμών αναφοράς και συνεπώς των τιμών αποζημίωσης, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Διαβάστε ακόμη:

Η επιστολή του ΣΦΕΕ σε Ξανθό και ΕΟΠΥΥ & η προσφυγή στο ΣτΕ για το νοσοκομειακό clawback

Σε μηνιαία βάση θα υπολογίζει πλέον το rebate ο ΕΟΠΥΥ