ΦΑΡΜΑΚO

Νόσος Crohn και κολίτιδα: Νέα δεδομένα από αποτελεσματική θεραπεία

Νόσος Crohn και κολίτιδα: Νέα δεδομένα από αποτελεσματική θεραπεία

Νέα Δεδομένα Παρουσιάστηκαν στο Επιστημονικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα (ECCO) σχετικά με την Αποτελεσματικότητα της Μακροχρόνιας Θεραπείας με Βεδολιζουμάμπη.

Η ανάλυση ειδικότερα, ανέφερε τη διαπίστωση κλινικών βελτιώσεων με έως και 152 εβδομάδες θεραπεία με βεδολιζουμάμπη σε ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ενεργή ελκώδη κολίτιδα.

Κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα (ECCO) του 2016 παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από τη μελέτη GEMINI στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατέδειξαν ότι οι ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ενεργή ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ) ανέφεραν κλινικές βελτιώσεις με περίπου τρία χρόνια θεραπείας με βεδολιζουμάμπη.

Στα πλαίσια της μελέτης παρατηρήθηκε επίσης επούλωση του βλεννογόνου σε ασθενείς με νόσο του Crohn (CD) ή ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ) μετά από μακροχρόνια θεραπεία με βεδολιζουμάμπη. Η επούλωση του βλεννογόνου είναι μια μέτρηση της δραστηριότητας της νόσου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και η μεγαλύτερη επούλωση συσχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα της νόσου. Δώδεκα περιλήψεις σχετικά με τη βεδολιζουμάμπη και χορηγό την Takeda, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων προφορικών και οκτώ αναρτημένων ανακοινώσεων, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ECCO. Η βεδολιζουμάμπη έχει εγκριθεί ως ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα στο έντερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014.

bigstock Young man suffering from sever 106844666

Ο Edward V. Loftus, MD, Καθηγητής Ιατρικής, στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα, της Κλινικής Mayo, δήλωσε: “Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αποκάλυψαν πολύ ενθαρρυντικά επίπεδα ύφεσης για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα με περίπου τρία έτη θεραπείας και επίσης προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς το ιστορικό θεραπείας μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία της θεραπείας. Η επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης είναι ο θεραπευτικός στόχος για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, οπότε είναι σημαντικό να διεξάγονται μελέτες σαν την συγκεκριμένη για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των θεραπευτικών επιλογών που συνταγογραφούμε.”

Ο Dr. Michael Smyth, Global Brand Medical Director, Τομέας Γαστρεντερολογίας, Takeda, δήλωσε: “Το βασικό πρόγραμμα κλινικών μελετών Φάσης 3 GEMINI ήταν το μεγαλύτερο που έχει διεξαχθεί ποτέ ταυτόχρονα για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn και συνεχίζει να αποφέρει μεγάλο εύρος πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βεδολιζουμάμπης. Η Takeda είναι αφοσιωμένη στη μελέτη της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της βεδολιζουμάμπης ώστε να εξοπλίσει την ιατρική κοινότητα με τα καλύτερα εργαλεία και δεδομένα που υπάρχουν για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις νόσους, οι οποίες είναι χρόνιες ως προς τη φύση τους και απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.”

Σχετικά με την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn

Η ελκώδης κολίτιδα (ΕΚ) και η νόσος του Crohn (CD) χαρακτηρίζονται από φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η ΕΚ προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο, στο οποίο περιλαμβάνεται το ορθό. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα της ΕΚ είναι η δυσφορία στην κοιλιά και το αίμα ή το πύον στη διάρροια. Η CD μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα και μερικά από τα συχνά συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, η διάρροια, η αιμορραγία από το ορθό, η απώλεια βάρους και ο πυρετός. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα ή τη νόσο του Crohn, αν και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι παίζει ρόλο η αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων, του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Στόχος των θεραπειών της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn είναι η προώθηση και η διατήρηση της ύφεσης ή η επίτευξη εκτενών χρονικών διαστημάτων κατά τη διάρκεια των οποίων οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Διαβάστε ακόμη:

Διατροφή για νόσο του Crohn

Παγκόσμια Ημέρα Νόσων του Εντέρου: 3 στους 10 ασθενείς δεν έχουν ενημέρωση για τις παθήσεις και τις θεραπείες

Νέα αποζημιούμενη θεραπεία για την Ελκώδη Κολίτιδα και την νόσο του Crohn

BEST OF NETWORK

«Λουκέτο» σε όλη τη χώρα έως τις 15 Μαρτίου; Τα σενάρια για καθολικό lockdown και «κόφτη» στο SMS 6

Ο διπρόσωπος Ερντογάν: «Μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο ενώ «πουλάει» ανθρωπισμό στη Δύση

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Κορονοϊός: Πότε θα δούμε υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος στο δωμάτιό του - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα καταγγελία από τον Ανδρέα Φυλακτού - Πώς γλίτωσε τα χειρότερα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο

Υπόθεση Lamaniff: «Είναι κορίτσι της διπλανής πόρτας, όχι αφέντρα» -Τι λέει ο δικηγόρος της 30χρονης

Πάνος Μουζουράκης για σεξουαλική παρενόχληση: Με στιγμάτισε μια εμπειρία στα 14, το είπα στα 23

Survivor: Χαμός στο Twitter με την τούμπα του Τριαντάφυλλου